ZDRAVÝ DOMÁCÍ CHLÉB PLNÝ ŽIVIN

      Upéct si doma svůj vlastní chléb není nic náročného. Potřebujete jen trošku času a kvalitní ingredience. Tento recept na domácí chléb je můj oblíbený a střídám ho dle mouk, které mám zrovna doma nebo na které je chuť či právě jejich sezóna. Chléb lze upéct i v bezlepkové variantě, ale počítejte s tím, že pokud alespoň některá z mouk v sobě bude obsahovat lepek, bude lépe kynout a chutnat. Já používám pro tyto účely bio žitnou mouku nebo bio špaldovou a vždy je kombinuji s další jednou nebo max dvěmi přirozeně bezlepkovými moukami. Nejraději mám právě pohanku a čirok. 

Na kvalitě mouk si dejte záležet. Ostatně ty nejvíce rozhodují o tom, jak pečivo strávíte a jaké živiny z něj získáte.

Dnes si spolu upečeme chléb ze žitné, pohankové a čirokové mouky. Já používám veškeré mouky na pečení od české firmy Probio. Každá mouka vtiskne chlebu svoji specifickou chuť i charakter a těsto vám navíc krásně vykyne. Tento recept zvládne úplný začátečník a určitě se vám povede. Slibuju 🙂

Tak jdeme na to. 


CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 200 g bio žitné mouky Probio
  • 150 g bio pohankové mouky Probio
  • 150 g čirokové mouky Probio
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 lžička bio třtinového cukru
  • 400 ml vlažné přefiltrované vody
  • 8 g sušeného droždí
  • 1 lžička kmínu BIO SONNENTOR
  • 1 lžička mořské soli s mletými mořskými řasami BIO SONNENTOR
  • libovolná semínka


JAK NA CHLÉB 

  • Droždí odvažte a dejte do velké mísy. Přidejte 1 PL bio třtinového cukru a třením vytvořte „kašičku“ . Poté přilijte vlažnou vodu a přidejte 200g žitné mouky. Promíchejte a nechte chvíli na teplém místě prokvasit a trošku vykynout. Já dávám do trouby na program, kde se trouba vyhřeje jen na 30 stupňů.
  • Po cca 15 minutách bude těsto trošku bublinkaté a poznáte, že se v něm něco děje. Přidejte tedy zbylé mouky, libovolná semínka (těmi nešetřím), mořskou sůl, kmín a nakonec olivový olej. Vše důkladně promíchejte.

  • Formu na chléb (23 cm) vymažte dobře olejem nebo vyložte pečícím papírem. Chpéb bude vždy tvarově hezčí, pokud bude přímo ve formě bez pečícícho papíru. Jen buďte opatrní, abyste formu dobře vytřeli olejem nebo byla nepřilnavá. Vložte do ní těsto, uhlaďte povrch a ten pak ještě zlehka potřete olivovým olejem.

  • Formu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě nebo opět v troubě na nízkou teplotu cca 50 minut.

  • Mřížku v troubě dejte na druhou pozici odspodu. Prvních 10 minut pečte chléb na 250 °C, poté teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 30-40 minut. Dle trouby.

  • Po dopečení chléb vyjměte z formy a nechte ho dojít ve vypnuté troubě na mřížce.

  • Nechte chléb vychladnout. Ideálně krájejte a jezte až druhý den.