ZAPEČENÉ PAPRIKY S JÁHELNOU NÁDIVKOU (low fodmap)

PEČENÉ PAPRIKY S JÁHLOVOU NÁDIVKOU (low fodmap)

      Podzim je za dvěřmi a k němu bez debat patří jáhly. Jáhly jsou šetrně oloupaná zrnka prosa setého. Jsou velmi dobře stravitelné, výživné, chutné a navíc přirozeně bezlepkové. Jáhly se mohou připravit na sladko i na slano. Používají se do polévek, kaší, placek, pomazánek, salátů a jako příloha různých masových i zeleninových pokrmů. Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný začátečník v kuchyni. Pokud recept lehce upravíte, odpovídá zásadám LOW FODMAP a je tak vhodný při nízkofermentační SIBO dietě nebo při IBS. Recept plný živin, bio surovin, kvalitního koření a energie vás navíc příjemně prohřeje. 

jáhly kytka


CO BUDETE POTŘEBOVAT

    • 1 ks cibule (vynecháme při nízkofermentační SIBO dietě)
    • olivový olej extra panenský
    • 500 ml zeleninový vývar nebo bio zeleninový bujón Sonnentor
    • 4 ks červená paprika
    • 100 g goudy
    • tymián čerstvý
    • 100 g bio anglické slaniny
    • slunečnicová semínka



JAK NA TO

Jáhly dvakrát spařte vroucí vodou a vodu poté slijte. Pokud se neřídíte nizkofermentační SIBO dietou, tak nejdříve nakrájejte cibuli nadrobno a na oleji ji orestujte. Pokud se řídíte SIBO dietou, pak na oleji orestujte zelenou část jarní cibulky. Přidejte nadrobno nakrájené kousky bio slaniny. Chvíli restujte. Přisypte jáhly a asi minutu opékejte. Stále míchejte. Opečené jáhly zalijte vývarem, přiveďte k varu, ztlumte plamen, přikryjte poklicí a na mírném plameni nechte podusit 15 minut. Připravte si papriky, odkrojte stopku, zbavte semínek. Jáhly nechte 5 minut vychladnout, smíchejte se sýrem, kořením, semínky a tymiánem. Směsí naplňte papriky a vložte je do pekáčku, jehož dno jste vytřeli olivovým olejem. Podlijte papriky troškou vody.Při teplotě 200 °C papriky zapékejte nezakryté dozlatova. V průběhu pečení papriky otočte, aby se propekly ze všech stran. Pečte cca 25 – 30 minut, aby se vytvořila zlatavá křupavá kůrka. Podávejte jako zdravou večeři samotné, se zeleninovým salátkem s klíčky nebo jako přílohu k minutkovým masům či rybě

.

OBJEDNEJTE SE NA SPOLEČNOU KONZULTACI A (VY)ŘEŠTE VAŠE TRÁVICÍ POTÍŽE