webinář, který Vám pomůže trvale vyřešit vaše obtíže
Žaludek (gaster nebo stomachos) je vakovitý, dutý orgán, který je podstatnou součástí naší trávicí soustavy a jehož hlavní funkcí je mechanický a chemický (pomocí kyseliny chlorovodíkové a enzymů) rozkládat zkonzumovanou potravu. Tradiční čínská medicína žaludek přirovnává k ohni. Tedy místu, kde má silným plamenem být spáleno vše, co naše tělo zkonzumuje. Zkonzumovaná potrava v žaludku zůstává cca 30 minut ale klidně i 3 hodiny. Je to silně ovlivněno tím, co jsme snědli, v jaké kombinaci a množství. Správné zpracování a promíchání potravy před jejím přesunem do střeva je ale velmi důležitý proces, který rozhoduje o tom, jak budou celé další trávicí procesy probíhat a zda budeme schopni z potravy vytáhnout potřebné živiny. Lidský žaludek navazuje na poměrně dlouhý jícen a z druhé strany z něj vychází první část tenkého střeva – dvanáctník. Oba dva tyto vstupy / výstupy jsou vždy chráněny záklopkami, aby kyselá trávenina nemohla libovolně procházet sem a tam, jak se jí zachce. Ačkoliv naše tělo si dává velmi dobrý pozor na to, jak bude trávení probíhat, někdy se stane, že se kyselý žaludeční obsah vrací zpět do krku a způsobuje tak velmi nepříjemný stav s názvem reflux (neboli GERD). Jak je možné, že je vše v těle tak dokonale zařízeno a chráněno a pak najednou tohle? Proč k refluxu vlastně dochází?
Ať už je příčina jakákoliv, standardní řešení ze strany medicíny spočívá s nasazení léků zvané zkratkou IPP neboli inhibitory protonové pumpy. Tyto léky začnou „ucpávat“ kanálky, kterými se do žaludku dostává jinak velmi potřebná kyselina chlorovodíková a zastavují tak její produkci. Žaludek je specifický tím, že má velmi nízké PH oproti celému zbytku našeho organismu a prostředí v něm je tak velmi kyselé. Ideální PH je 2.
Tato kyselost je způsobena právě především jeho vlastní produkcí kyseliny chlorovodíkové (HCL), která je žaludečními žlázami systematicky produkována, dle množství a skladby zkonzumované potravy a zásadně se podílí na správném rozkladu toho, co sníme a vstřebávání některých důležitých vitaminů a minerálů ze stravy. Co se tedy stane, když tvorbu kyseliny chlorovodíkové prostě vypneme? Obnoví se nebo ne? A co si tím vlastně můžeme způsobit za problémy? Opravdu s mohou tyto léky užívat dlouhodobě bez trvalých následků?
Pálení za hrudní kostí, kyselost v ústech, bolest pod žebry, bušení srdce, knedlík v krku nebo chronický kašel. To vše jsou projevy tzv. gastro-esophageálního refluxu (výraz můžeme přeložit jako „žaludkojícnový“). Tyto nepříjemné stavy bývají způsobeny návratem kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu, které svojí kyselou povahou dráždí a leptají stěnu jícnu. Výskyt tohoto onemocnění (či funkční poruchy?) dramaticky narůstá a pro svoji četnost bývá řazeno mezi civilizační onemocnění. Řešení problémů pouze dlouhodobým užíváním inhibitorů protonové pumpy nebo antacid není rozhodně šťastná cesta jelikož tyto přípravky zvyšují PH v žaludku z hodnoty 2 na nejméně 4-7. Pak již prostředí není dostatečně kyselé, ale zásadité. Tím pádem nemůže správně žaludek dělat svoji práci, stěpit přijatou potravu a především zabíjet patogenní mikroroganismy a zde si koledujete opravdu o velký problém. Ať už se jedná o dysbiózu v tlustém střevě, bakteriální infekce nebo stav dospěje do trávící poruchy označované jako SIBO – neboli bakteriální přerůstání tenkého střeva. Přidejme k tomu značné deficity vyplývající z dlouhodobého oslabení trávení a máte problém na světe.
Co s tím?
2020 © Akademie Zdravé Výživy | vytvořila Karolína Smutná