Processed with VSCO with c1 preset

OPRAVDU JEDNODUCHÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB

      Dnes mám pro Vás skvělý recept na opravdu snadný bezlepkový chléb. S pečením chleba poměrně ráda a často experimentuji a myslím, že každý, kdo se snaží stravovat bez lepku nebo ho ve stravě omezuje ví, jaký je to kumšt sehnat nebo si upéct bezlepkové pečivo. Já osobně jsem velký odpůrce kupovaného bezlepkového pečiva, protože svým složením častokrát mnohem více našemu tělu škodí než prospívá. Je doslova nacpané desítkami různých ingrediencí jen proto, aby vypadal, chutnal, kynul a vydržel měsíce zabalený v obale v regálu supermarketu. Realita je taková, že poctivé bezlepkové pečivo prostě nikdy nebude totožné jako to klasické. Pokud ale ze stravy lepek musíte vyřazovat nebo z důvodu terapie některého zdravotního problému ho na čas eliminujete, pak vám tento bezlepkový chléb poslouží jako jednoduchá, rychlá a chutná varianta běžného chleba. Rozhodně také ušetříte. A to nejen finance, ale také Vaše tělo od spousty těžce stravitelných škrobů, gum, zahušťovadel, ochucovadel nebo nadýmavých kypřidel.

Chléb jsem pekla z bio bezlepkové směsi na pečení od Probio. nedám na ni dopustit. Má výborné složení, dobře se s ní pracuje a veškeré ingredience jsou v bio kvalitě, z České republiky a zpracovávané poctivě v jejich místních mlýnech.


Pokud budete tento chléb péct, doporučuji si opravdu tuhle mouku pořídit. Seženete ji bez problémů v obchodě Akademie zdravé výživy. Jakmile si recept trošku více osvojíte, můžete se vrhnout na experimenty a třeba mouku namíchat s pohankovou, čirokovou, ovesnou nebo kukuřičnou. Fantazii se meze nekladou.

Níže vám shrnu můj postup, kterého se držím jak čert kříže 😀 protože není nic horšího, než nepovedený chléb, když už živě vidíte, jak si ho druhý den dáte na snídani s máslem a míchanými vajíčky.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

    • 500 g směs bezlepková na pečení BIO 

    • 20 ml olivového oleje

    • 1 lžička třtinového cukru

    • 400 ml vlažné vody

    • 7 g sušeného droždí

    • 1 lžička kmínu BIO SONNENTOR

    • 1 lžička mořské soli s mletými mořskými řasami BIO SONNENTOR

    • konopná semínka

    • slunečnicová semínka

JAK NA CHLÉB

    • Droždí a cukr rozmíchejte ve větší míse ve vodě. Poté přidejte mouku, semínka (těmi nešetřím), sůl, kmín a nakonec olej. Vše důkladně promíchejte.

    • Formu na chléb (23 cm) vymažte dobře olejem, vložte do ní těsto, uhlaďte povrch a ten pak ještě povrch zlehka potřete olejem a posypte libovolnými semínky, které trošku přitlačte do těsta.

    • Formu přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 50 minut.

    • Mřížku v troubě dejte na druhou pozici odspodu. Prvních 10 minut pečte chléb na 250 °C, poté teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 30 minut.

    • Pro zlatavou kůrku chléb na posledních 10 minut vyjměte z formy a volně dopečte na mřížce.

    • Nechte chléb vychladnout.