DIAGNOSTIKA GI-MAP aneb zjistěte vše o Vašem trávení a mikrobiomu

GI MAP - KOMPLEXNÍ ANALÝZA ZDRAVÍ STŘEV A MIKROBIOMU

        V tomto článku se budeme zabývat jednou z možností, jak můžete opravdu hloubkově otestovat a pochopit stav vašeho gastrointestinálního traktu pomocí diagnostiky GI MAP neboli komplexní analýzy a rozboru ze vzorku stolice. Tento test nabízí řada různých společností a institutů v ČR i po celém světě. Některé společnosti to zároveň využívají jako velmi dobrý prodejní artikl, těžící ze „zoufalého“ stavu klienta, který je ochoten vlastně zaplatit cokoliv, co by mu mohlo rychle udělat lépe. Některé společnosti k této diagnostice pak nabízejí například probiotika či jiné doplňky na míru. Já osobně využívám diagnostický test GI MAP od společnosti Nordic laboratories, s jejichž diagnostikou a fungováním jsem velmi spokojená a jsem přesvědčená o jejich kvalitě, kterou jsem si již několikrát ozkoušela na vlastní kůži.

V článku se dočtete podrobnější informace o obsahu, principu a ceně této komplexní analýzy trávení ze vzorku stolice a také to, jaké střevní markery diagnostika poskytuje. Bude řeč o markerech ukazující na střevní infekci, markerech jako jsou patologicky přemnožení parazité, bakteriální infekce a plísňové infekce (kandida) a také markery zánětu ve střevech nebo stále častější zvýšené střevní propustnosti (neboli leaky gut)

KDY JE TATO DIAGNOSTIKA VHODNÁ?

Testování střev může být skvělým způsobem, jak přijít na kloub chronickým zdravotním problémům týkající se (především) vašeho trávicího traktu a imunitního systému. Může být velmi užitečná při řešení rezistentních či skrytých parazitů, bakteriálních a plísňových infekcí, infekce candida, neustále probíhající histaminové reakce, podezření na zvýšenou střevní propustnost, syndrom MCAS neboli mast cell activation syndrom nebo autoimunitních onemocněních, které se nedaří dostat pod kontrolu. Poslouží také při terapii ulcerozni kolitidy nebo Crohnovy choroby. Základní pravidlo při řešení jakéhokoliv zdravotního problému je nejdříve poznat (často dobře skrytou) příčinu, a na ni pak účinně zacílit.

Je tato diagnostika vhodná pro každého s trávicími potížemi?

To do značné míry závisí na tom, v jaké fázi své cesty za zdravím se nacházíte. Neexistuje jedna odpověď pro každého. Objevily se u vás teprve nedávno různé příznaky střevních problémů jako je zácpa, řídká stolice, reflux nebo bolesti břicha? Jak závažné jsou tyto příznaky? Pokud jsou příznaky mírnější a začali jste je pociťovat teprve nedávno, pak je pro vás tato širší diagnostický test pravděpodobně zatím zbytečný. Je potřeba začít od toho základního. Úprava stravy, podpora trávení, některé bylinné preparáty, výběr dobrých prebiotik a probiotik…to všechno může přispět k navrácení zdraví vašich střev do rovnováhy a vyplatí se dát tomu nejdříve šanci.

Pokud se naopak již potýkáte roky se špatným střevním zdraví s vážnými nebo přetrvávajícími příznaky, kdy zkoušíte všemožné, a místo vyřešení obtíží se jen stupňují nebo často relapsují, pak je tohle hloubkové testování střev a mikrobiomu stoprocentně nezbytné, abyste se dostali k nalezení hlavní příčiny vašich problémů a mohli váš stav začít řešit. Možná si řeknete, že se vám do této diagnostiky nechce investovat. Věřte mi ale, že za různé pokusy a omyly, poradce, preparáty, doplňky a všemožné terapie pak ve finále zaplatíte mnohem více a navíc často bez pořádného výsledku.

Bohužel základní lékařská péče, kterou nám nyní medicína nabízí, nejde zatím v diagnostice tak hluboko. Proto není schopná řešit dlouhodobé chronické potíže. Namísto standardní péče se proto většina klientů s vleklými problémy rozhodnou investovat do svého zdraví a zaplatit peníze za kompletní komplexní analýzu stolice. Pokud totiž chcete nějaký problém opravdu kvalitně a trvale vyřešit, musíte primárně znát jeho příčinu. Střílet naslepo většinou nedopadá dobře. Test absolvujte, pokud si chcete být jistí, s čím se potýkáte, a poté využijte možnosti spolupracovat s odborníkem, aby připravil specifický protokol na míru a poradil vám kde a s čím začít.

MOŽNOSTI TESTOVÁNÍ STŘEV

Na trhu existuje celá řada střevních testů. Pokud jste z nich zmatení, naprosto to chápu. Každá společnost zabývající se (nyní velmi moderním) testováním střev a mikrobiomu vám bude tvrdit, že jejich test je ten nejlepší, a že nebudete zdraví, dokud nevydáte peníze a neprovedete si právě ten jejich. Jelikož je střevní ekosystém zatraceně složitý, nemělo by vás překvapit, že neexistuje jeden test, který by pokryl úplně všechno. Je také možné, že za 5. nebo 10 let bude tato diagnostika ještě pokročilejší a zase o několik levelů výše. To se teprve uvidí, co nám budoucnost přinese.


OBSAH TESTU GI MAP

Jak vlastně test probíhá prakticky?

Vzorek stolice se odebírá do různých odběrových zkumavek dle návodu a posílá se kurýrní službou do laboratoře NORDIC LABORATORIES. V laboratoři vzorek stolice fyzicky kultivují na agarových plotnách a analyzují mikroby, které v něm vyrostou. Tímto způsobem lze vyhodnotit a identifikovat mnoho různých parazitů, bakterií, plísní a kvasinek. U těchto specifických diagnostických testů je vždy třeba, aby vám je od poskytující laboratoře objednal specializovaný poradce, který k nim má přístup a je proškolen a dobře informován. .

Gastrointestinální mikrobiální test GI-MAP je velmi pokrokový klinický nástroj, který měří DNA gastrointestinální mikrobioty z jediného vzorku stolice, pomocí nejmodernější technologie kvantitativní polymerázové řetězové reakce (qPCR).

GI-MAP byl navržen tak, aby odhalil mikroby, které mohou narušovat normální mikrobiální rovnováhu tlustého střeva nebo přispívat k onemocnění, a také diagnostikuje základní ukazatele správného trávení, vstřebávání živin, markery střevního zánětu, imunitní funkce a především je to výborná diagnostika testující markery zvýšené střevní propustnosti – neboli leaky gut syndrom pomocí markeru zvaný zonulin.

Přesnost a spolehlivost testu GI-MAP umožňuje pak terapeutovi vytvořit personalizované protokoly pro řešení střevních dysfunkcí na základě toho, které infekce jsou naléhavé, které oblasti střeva jsou již optimalizovány a které oblasti by měly být řešeny ihned po vyřešení akutní infekce (například propustné střevo).

Kvantifikace identifikovaných mikroorganismů navíc nabízí pozoruhodnou možnost zjistit, jak fungují terapeutické postupy, protože opakovaný kontrolní test může ukázat, zda se daný parazit vyřešil, dysbióza se zlepšila, zda je stále přítomno více propustné střevo či chronický zánět.

KDY TATO DIAGNOSTIKA MŮŽE POMOCI

  • autoimunitní onemocnění
  • chronické průjmy po infekcích nebo při zánětech trávicího traktu
  • trávicí obtíže
  • intolerance na potraviny
  • histaminová intolerance
  • gastritida
  • gastroenteritida
  • střevní dysbióza
  • imunitní problémy – histaminové reakce, MCAS syndrom (mast cell activation syndrom)
  • chronický zánět střev
  • podezření na bakteriální, parazitární nebo virovou patogenezi rezistentní na klasická antibiotika


MARKERY, KTERÉ JSOU V GI MAP TESTU VYŠETŘENY

BAKTERIE

  • Campylobacter
  • C. difficile Toxin A
  • C. difficile Toxin B
  • Enterohemoragická E. coli
  • E. coli O157
  • Enteroinvazivní E. coli/Shigella Enterotoxigenní E. coli LT/ST
  • Shiga-like Toxin
  • E. coli stx1
  • Toxin podobný Shiga
  • E. coli stx2
  • Salmonella
  • Vibro cholerae
  • Yersinia enterocolitica
  • H. pylori
  • Faktor virulence, babA
  • Faktor virulence, cagA
  • Faktor virulence, dupA
  • Faktor virulence, iceA
  • Faktor virulence, oipA
  • Faktor virulence, vacA
  • Faktor virulence, virB
  • Faktor virulence, virD.

PARAZITICKÉ PATOGENY

  • Cryptosporidium
  • Entamoeba histolytica
  • Giardia lamblia

VIROVÉ PATOGENY

  • Adrenovirus 40/41
  • Norovirus GI
  • Norovirus GII

NORMÁLNÍ / KOMENSÁLNÍ BAKTERIE

  • Akkermansia Mucinofilie
  • Bacteroides fragilis
  • Bifidobacterium spp.
  • Clostridia (třída)
  • Enterobacter spp.
  • Enterococcus spp.
  • Escherichia spp.
  • Faecalbacterium prausnitzii
  • Lactobacillus spp.

BAKTERIÁLNÍ KMENY OVLIVŇUJÍCÍ FUNGOVÁNÍ STŘEVNÍHO MIRKOBIOMU

  • Bacteroidetes
  • Firmicutes
  • Poměr Firmicutes/Bacteroidetes

DYSBIOTICKÉ BAKTERIE NARUŠUJÍCÍ ZDRAVÍ STŘEVNÍHO MIKROBIOMU

  • Bacillus spp.
  • Enterococcus faecalis
  • Enterococus faecium
  • Morganella spp.
  • Pseudomonas spp.
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Staphylococcus spp.
  • Staphylococcus aeureus
  • Streptococcus spp.
  • Methanobacteriaceae (čeleď)

POTENCIÁLNÍ AUTOIMUNITNÍ SPOUŠTĚČE

  • Citrobacter spp.
  • Citrobacter freundii
  • Fusobacterium spp.
  • Klebsiella spp.
  • Klebsiella pneumoniae
  • Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis
  • Prevotella spp.
  • Proteus spp.
  • Proteus mirabilis

HOUBY / PLÍSNĚ / KVASINKY

  • Candida albicans
  • Candida spp.
  • Geotricum spp.
  • Microsporidia spp.
  • Rhodoturula spp.

OPORTUNNÍ VIRY

  • CMV- Cytomegalovirus
  • EBV- Epstein Bar Virus

PARAZITÉ A ČERVI

  • Blastocystis hominis
  • Chilomastix mesnelli
  • Cyclospora spp.
  • Dientamoeba fragilis
  • Endolimax nana
  • Entamoeba coli
  • Pentatrichomonas hominis
  • Ancyclostroma duodenale
  • Ascaris lumbricoides
  • Necator americanis
  • Trichuris trichiura
  • Taenia spp.

STŘEVNÍ ZDRAVOTNÍ MARKERY

  • Elastáza-1
  • Steatokrit
  • Zonulin (marker zvýšené střevní propustnosti)

IMUNITNÍ ODPOVĚĎ

  • SIgA
  • Anti-gliadin SIgA (marker celiakie)

ZÁNĚT STŘEV

  • Kalprotektin

GI MARKERY

  • ß-glukuronidáza
  • Okultní krev

GENY REZISTENCE VŮČI ANTIBIOTIKŮM

  • Amoxicillen
  • Klaritromycin
  • Flurochinoliny
  • Tetracyklin




KDY JSOU TYTO TESTY NEDOSTATEČNÉ

Pokud máte podezření na SIBO neboli bakteriální přerůstání tenkého střeva, pak je tato diagnostika pro Vás nevyhovující, jelikož odráží stav tlustého střeva a mikrobiomu ale neměří tvorbu specifických plynů vodíku (H2) a metanu (CH4), které se v případě SIBO nacházejí v tenkém střevě vlivem přerůstání bakterií. V takovém případě je třeba provést diagnostiku pomocí dechového testu. Já osobně pracuji již několik let s dechovým testem s laktulózou od společnosti Sibocheck. Více informací o něm najdete ZDE.


Upozornění na závěr:

Tento test je ohromující studnice informací, která aktuálně nemá konkurenci ve zkoumání zdraví vašich střev a střevního mikrobiomu. Je ale také náročný na čtení a na interpretaci. Doporučuji proto najít si terapeuta věnující se ve své praxi trávení a jeho terapii a s ním navázat spolupráci.


JAK TEST GI MAP ZÍSKAT?

Pokud jste se rozhodli vzít zdraví do vlastních rukou a jste odhodlaní řešit Vaše vleklé chronické potíže, pak mi napište nebo se objednejte na společnou konzultaci, a já Vá ráda sdělím více informací. V případě, že si přejete test rovnou objednat a doručit domů, pak mi prosím napište na email: smutna.info@gmail.com.


Autor článku: Karolína Smutná

OBJEDNEJTE SE NA SPOLEČNOU KONZULTACI A (VY)ŘEŠTE VAŠE TRÁVICÍ POTÍŽE