BEZLEPKOVÝ DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK

Myslím, že neexistuje nic, co by více reprezentovalo podzim, nežli dýně. Tato oranžová, živinami nabitá zelenina má rozhodně v sychravém podzimním počasí své místo.

Dýně v sobě ukrývá velké množství draslíku, bohatě obsahuje především betakaroten, tedy provitamin A, nebo vitaminy skupiny B. Jeden šálek uvařené dýně také pokryje více než dvojnásobně doporučený denní příjem vitaminu A, který může pozitivně působit na zrak, zlepšit zdraví kůže a posilovat náš imunitní systém. Dýně rovněž umí působit jako silný antioxidant, který je velkým pomocníkem v boji proti volným radikálům. 

Zařadit dýni do jídelníčku je tedy skvělý nápad. Není ale třeba pořád dokola opakovat dýňovou polévku nebo pečenou dýni s kozím sýrem. Věřím, že tento recept vás překvapí svojí skvělou chutí a jednoduchostí. Dýňové pyré je právě ten prvek, díky kterému je chléb krásně vláčný a chutný. Obsah dýně poznáte maximálně pouze podle barvy. Dýňový chléb navíc nezatíží trávení díky nulovému obsahu lepku (což se především v listopadu, kdy je oslabené naše tlusté střevo, velmi hodí). Veškeré mouky v této báječné bezlepkové směsi na moučníky od Probio jsou ve 100% bio kvalitě, z českých políček, a díky kvalitní půdě a zpracování si zachovávají důležité spektrum živin jako je zinek, selen nebo vitaminy B komplexu, které v běžných moukách určitě nehledejte. Navíc jak jednou vyzkoušíte péct s těmito bezlepkovými směskami od Probio, už nebudete chtít jinak 🙂

Tak a jdeme na recept.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

    • 1 střední dýně hokkaido na dýňové pyré. Do receptu potřebujete 250 g pyré.

    • 4 šťastná vejce

    • 50 – 100 g třtinového cukru (doporučuji tmavý demerara)

    • 70 g másla

    • 100 ml mléka / rostlinného nápoje

    • 1 lžička kypřícího prášku + 1 lžička jedlé sody

    • 1/2 tabulky hořké čokolády

    • špetka soli

 

JAK NA TO

Nakrájejte dýni na malé kousky. Rozprostřete na plech a pečte cca 50 minut na 180 °C. Dýni nechte vychladnout, poté okrájejte slupky a dužinu rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Ve velké míse smíchejte bezlepkovou směs, skořici nebo Charlieho koření, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Promíchejte. Ve druhé míse dobře promíchejte všechny „mokré“ ingredience. Nejdříve vyšlehejte cukr s vejci, poté přidejte dýňové pyré, máslo a 100 ml mléka nebo rostlinného nápoje. Dobře vše promíchejte.

Přelijte mokré ingredience k suchým a vytvořte hutnější těsto. Nakonec do těsta přidejte nakrájené nebo nalámané kousky hořké čokolády (70%+) a vlašské ořechy. Naposledy dobře promíchejte. Přesuňte do formy vyložené pečícím papírem. Pečte na 180 °C cca 50 minut. Poté vyndejte z trouby a z formy a nechte chvíli zchladnout.

Podávejte samotné nebo s lžící zakysané smetany a posypané skořicí nebo Charlieho kořením. Doplňte šálkem podzimního čaje. Skvělý bude třeba Heřmánek od Sonnentoru s lžičkou medu nebo čekanková káva s trochou mléka nebo rostlinného nápoje.

Dobrou chuť 🍁