5R PROTOKOL – velký pomocník pro nápravu trávicího traktu

Již 430 let před našim letopočtem řekl Hippokrates, nejslavnější lékař starověku, že všechny nemoci začínají ve střevech. Jak moc tušil o jakékoli existenci střevního mikrobiomu a jak mohl vlastně znát přesné fungování trávicího traktu, se můžeme jen domnívat. To však nic nemění na tom, že ačkoliv jeho rčení už 2000 let leží zapsané v moudrých knihách, se dostáváme paradoxně do období epidemie trávicích obtíží, funkčních trávicích poruch, chronických autoimunitních stavů a zánětů, které bohužel logicky vyplývají z našeho moderního života, životního stylu a všech benefitů, které nám naše moderní medicína a bleskurychle rozvíjející se potravinářský průmysl mohou nabídnout.

Tzv. 5R protokol je terapeutický protokol, speciálně vyvinutý Institutem funkční medicíny, který se používá k velmi účinné ozdravě zažívacích potíží a komplexní a dlouhodobé nápravě trávicího traktu. Institut funkční medicíny (https://www.ifm.org) vznikl zhruba před 30 lety, díky energii a odhodlání hrstky lékařů, kteří měli vizi přenést poznatky klinické medicíny, která bojuje s nemocemi a chronickými stavy tzv. lékovým modelem, do nové podoby k modelu zaměřenému na komplexní zdraví pacienta. Funkční medicína chápe, že většina dnešních zdravotních okolností je způsobena interakcemi mezi genetikou, životním stylem a působením životního prostředí a že jejich léčba vyžaduje pochopení těchto interakcí a následné využití tohoto pochopení k navržení vhodné léčby, která je přizpůsobena každému jednotlivci.

S až zarážejícím rozmachem trávicích problémů, funkčních trávicích poruch, autoimunitních onemocnění, alergií, intolerancí nebo atopických stavů u čím dál mladší populace je jasné, že musíme provést změny v tom, jak přistupujeme k našemu tělu a terapii těchto stavů. Vyžaduje to nové přístupy, nové poznatky, ale i obyčejný návrat k přirozenosti. Proto se pozornost praktiků funkční medicíny, výživových poradců, naturopatů i nutričních terapeutů obrací k tomu, že naprosto zásadní pro naše celkové a dlouhodobé zdraví je primárně věnovat pozornost zdraví našeho trávicího traktu.

5R protokol se využívá při takových problémech jako je IBS (syndrom dráždivého tračníku), idiopatické střevní záněty, celiakie, veškeré dlouhodobé nespecifikovatelné trávicí obtíže, při vleklých reakcích na potraviny nebo při nápravě atopií, akné nebo jiných kožních onemocnění. Tento protokol také pomáhá zmírnit příznaky související se střevním zdravím, jako jsou deprese, úzkostné stavy, mozková mlha, dlouhodobá únava, nadužívání antibiotik, bolesti kloubů a svalů, chronické bolesti hlavy, migrény a další. Vzhledem k tomu, že trávicí trakt je místem, kde se nachází naprostá většina imunitních buněk, kde se tvoří většina hormonu štěstí – serotoninu a kde se vstřebávají pro naše zdraví nezbytné živiny, je logické, že zlepšení zdraví střev může zlepšit zdraví celého těla.

Protokol 5R je velmi systematická a komplexní metoda, která nejen zlepšuje příznaky, ale jeho hlavním úkolem je především dlouhodobý a trvalý efekt. Proto se tento protokol pyšní zcela jedinečným a logickým postupem, kdy opravdu krok za krokem, velmi systematicky a citlivě, pomáháte navrátit zdraví celému trávicímu traktu. Název 5R vychází z pojmenování těchto 5 kroků z jejich anglického originálu. Jedná se o slovíčka REMOVE, REPLACE, REPAIR, REPOPULATE a REBALANCE. V češtině se nám však bohužel při překladu ztrácí kouzlo jednoduchého názvu a proto stále používáme anglický originál, pouze s českými dodatky.

KROK ZA KROKEM S TÍMTO PROTOKOLEM…

Jaké jsou tedy jednotlivé fáze tohoto protokolu?

KROK 1. REMOVE (ODSTRANIT)

V této fázi se vždy odstraňují problematické potraviny a největší alergeny (lepek, laktóza, sója, cukr, alkohol…) a zaměřuje se na odstranění případných bakterií, kvasinek a parazitů v těle. Proto se volí přírodní formy antibiotik a také cílená protizánětlivá strava. Odstraňuje se také (v případě potřeby) intenzivní vliv stresové zátěže a tělo se podporuje adaptogeny a lpí se na dostatku spánku. Tato první fáze trvá cca 3-6 týdnů, dle potřeb a stavu dotyčného jedince. Často se v této fázi řeší opakující se kvasinkové infekce, bakterie H.pylori, opakované záněty močového měchýře nebo plísně v (na) těle.

KROK 2. REPLACE (NAVRÁTIT)

V závislosti na zdravotním stavu a příznacích, mohou chybět určité prvky, které jsou klíčové pro zdravé trávení, jako je žaludeční kyselina, správná funkce žlučníku a produkce žluči nebo nepostradatelné trávicí enzymy. Můžete mít také nedostatek živin, které dlouhodobě vaše tělo trápí a snižují jeho schopnost ozdravit se. Součástí této fáze je především naprosto stěžejní náprava „horních“ trávicích orgánů a dorovnání deficitů. V této fází se věnuje žaludku a jeho správné kyselosti, zjišťuje se funkce slinivky a její produkce trávicích enzymů a funkce žlučníku. Pokud žlučník zcela chybí, je nutné podpořit tělo doplňkem s obsahem volské žluči (ox bile) a dorovnat deficity vitaminů (především těch rozpustných v tucích). V této fázi se často používá Betain HCl pro zvýšení kyselosti žaludku, trávící enzymy nebo hořčinové kapky. Zapojují se také potraviny obsahující živiny, které pomáhají tělu tyto prvky vyrábět. Například hořké potraviny mohou pomoci stimulovat žaludeční kyselinu a trávicí enzymy. Zařazují se potraviny a / nebo doplňky stravy, které řeší nedostatek živin. Trávicí potíže mohou ovlivnit vstřebávání živin, nejčastěji je to vitamin B12, železo, hořčík, zinek nebo vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K) 

KROK 3. REPAIR (OPRAVIT)

V této fázi je hlavním úkolem vytvořit prostředí, které podporuje uzdravení střev a dlouhodobou úlevu. Podporujeme obnovu střevních buněk a střevní sliznice, integritu střevních spojů, snižujeme zánět a pomáháme našemu mikrobiomu najít v trávicím traktu šťastný a bezpečný domov.

V této fázi:

  • zařazujeme potraviny s vysokým obsahem vitaminů A, C, D a E a zinku
  • dle vlastních zkušeností stále eliminujeme alergeny a potencionální dráždiče (doporučuje se vynechat lepek, laktóza, cukr, sója, káva a alkohol)
  • lehce a postupně navyšíme příjem vlákniny
  • dlouze tažené masokostní vývary jsou nezbytnost
  • zařazujeme postupně fermentované potraviny (pokud nám to trávicí trakt dovolí) a volíme spíše tepelně upravené, ne v syrové podobě (například kváskový chléb)
  • užíváme doplňky stravy, jako je aktivovaný l-glutamin, kolagen, butyrát
  • dle vlastní potřeby pokračujeme s nápravou kyselosti žaludku, trávicímy enzymy nebo jiným doplněk na podporu trávení

KROK 4. REPOPULATE (OSÍDLIT)

Jakmile se příznaky výrazně zlepší, je čas znovu zavést potraviny a doplňky, které pomohou obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu. Je důležité, aby tyto naše střevní bakterie byly spokojené a došlo k jejich hojnému osídlení a množení. Můžeme znovu zavést nebo zvýšít konzumaci následujících typů potravin:

  • Prebiotické potraviny (vláknina rozpustná i nerozpustná)
  • Probiotické potraviny – jako probiotické se označují potraviny bohaté na bakterie prospěšné pro náš trávicí systém. V této fázi budeme chtít zavést fermentované potraviny, jako jsou kvalitní bio jogurty, kysané zelí, kimči a kombucha.
  • Součástí této fáze je dlouhodobější užívání kvalitních probiotik. V probiotikách a jejich výběru doporučuji zvýšenou opatrnost a informovanost a poradit se o vhodnosti užívání a délce užívání s odborníkem.

KROK 5. REBALANCE (BALANC)

Náš životní styl má obrovský vliv na náš trávicí systém a celkové zdraví. Proto nelze čekat, že když střeva ozdravíme a vše se vrátí do starých kolejí, obtíže se znovu neobjeví. V této fázi se budeme zabývat prevencí a dlouhodobými úpravami našeho fungování, které je pro nás udržitelné a dostačující.

  • zvládání stresu a prevenci stresové zátěže. Případně vědět, jak stres tělu kompenzovat
  • zlepšení spánku
  • prevence výraznějších deficitů živin
  • vhodné podobě dlouhodobého jídelníčku (jak vypadal váš dřívější jídelníček, co vám chybělo, jaká byla skladba stravy a obsah makroživin, kolik bylo ve stravě zánětlivých potravin, jak moc se stravujete průmyslově zpracovanými potravinami, kolik pijete kávy a alkoholu…)
  • prevenci návratu obtíží a znalosti toho, co vás k obtížím dovedlo

Délka a přesná podoba 5R protokolu je silně individuální, protože tak, jak nikdo nemáme stejnou skladbu našeho střevního mikrobiomu, živostní styl, genetiku nebo okolnosti, nemůžeme mít naprosto stejné postupy v ozdravě a nápravě. Například z mé zkušenosti se protokol liší i u mužů a žen, kdy u žen velmi často řeším problémy se střevní motilitou (pohyblivostí) skrz pomalejší funkci (nebo onemocnění) štítné žlázy. Proto doporučuji vyhledat pomoc a odborníka, který vás tímto protokolem provede a bude vám nápomocen při jeho fázích a také vám bude schopen každý krok protokolu dobře vysvětlit, případně poskytnout potřebné změny nebo alternativy. Nejčastěji se tento protokol aplikuje na dobu 3-6 měsíců, což je jen krátká doba vzhledem k tomu, jak obrovský krok děláte pro vaše zdraví. Pamatujte – je to jen malý krok pro člověka, ale velký krok pro miliardy vašich střevních kamarádů, které vám mohou (doslova) zachránit život.

Pokud vás 5R protokol zaujal, společně se na něj trošku více podíváme na semináři Všechny nemoci začínají ve střevech. Více o tomto semináři najdete ZDE.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství
Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství

Výživová poradkyně, lektorka, autorka a zakladatelka Akademie Zdravé Výživy.

Mohlo by Vás zajímat...