Ještě před deseti nebo dvaceti lety se každý, kdo se zmínil o střevní propustnosti setkal s nepochopením, lehkým výsměchem nebo byl označen za alternativce či šarlatána. Dnes je syndrom zvýšené střevní propustnosti neboli leaky gut syndrom ve vědecké literatuře široce uznáván jako zcela reálný biologický jev a je spojována s dlouhým seznamem chronických zánětlivých a autoimunitních onemocnění, včetně zánětů střev, syndromu dráždivého tračníku, jaterních onemocnění, autismu, depresí či atopických ekzémů. V důsledku toho se zájem o informace, testování a terapii zvýšené střevní propustnosti nejen v klinickém prostředí dramaticky zvýšil. Je proto vhodná chvíle si pár důležitých informací společně shrnout i zde na mém blogu.
Syndrom děravého střeva, leaky gut syndrom nebo syndrom zvýšené střevní propustnosti. Hodně různých názvů, ale stále stejný problém, který rozhodně není dobré přehlížet či neřešit. Syndrom zvýšené střevní propustnosti je funkční porucha, která dnes postihuje milióny lidí bez rozdílu věku či pohlaví, děti nevyjímaje. Většina z osob, které trápí soubor prapodivných příznaků, většinou nic o této problematice netuší, jelikož to nepatří k diagnózám, které byste si běžně vyslechli od vašeho lékaře. Dobrou zprávou je, že tento stav jde při troše (sebe)pozorování, procházení kvalitních článků na internetu nebo při spolupráci se šikovným terapeutem včas rozpoznat a podchytit. Dodržováním vhodného jídelníčku zaměřeného na ozdravu a hojení střev, společně s dobře vybranou suplementací, můžete pak tento stav trvale překonat.
Možná si myslíte, že syndrom zvýšené střevní propustnosti se projevuje pouze na zdraví trávicího traktu. To je ale velký omyl. Ve skutečnosti může vést k mnoha dalším zdravotním potížím i mimo trávicí trakt. Podle nejnovějších výzkumů může být například příčinou potravinových alergií (IgE), potravinových přecitlivělostí (IgG), zvýšené únavy, mozkové mlhy, bolestí kloubů, onemocnění štítné žlázy, diabetu I. typu a rozsáhlých kožních problémů. Právě u autoimunitních stavů je diagnóza zvýšené střevní propustnosti zcela typická. Více propustné střevo, které dovoluje pronikání různých toxických látek do krve je právě ten element, který silně přetěžuje imunitní systém a nutí ho reagovat a napadat vlastní tkáně či orgány. Navíc dnes moc dobře víme, jak silné je propojení a komunikace na ose mozek – střevo, a jak zásadně se zdraví našich střev odráží na stavu kůže. Je nám tedy více než jasné, že leaky gut syndrom má dopad jak na mozek a psychiku, tak na kůži.
CO JE TO VLASTNĚ ZVÝŠENÁ STŘEVNÍ PROPUSTNOST
Syndrom zvýšené propustnosti střev je stav, který je typický narušením celistvosti střevní sliznice, která za normálních okolností slouží jako důležitá bariéra a odděluje naše vnitřní a vnější prostředí. Představit si to můžete stejně, jako by se vám narušila vrstva kůže na těle a dovolila pronikat všemu z venku – dovnitř do vás. Důležité je zmínit, že běžně za fyziologických podmínek máme všichni naše střeva propustná. Díky tomu můžeme ze stravy, která projde správným procesem trávení, vstřebávat životně důležité živiny. Pokud se však otvory ve střevech patologicky zvětší, naskytne se příležitost mnohem větším molekulám nestráveného jídla, bakteriím či toxinům volně procházet přes střevo do krve. K takovému stavu dochází tehdy, když je střevní stěna poškozena (a naruší se těsné spoje neboli „tight junction“ držící ji pohromadě). Tomu navíc nenahrává fakt, že naše střevní sliznice se za jeden den setká s tolika patogeny, jako náš imunitní systém zhruba za celý náš život. Mít tedy střevní stěnu – naši přirozenou bariéru silnou a ochrannou, je pro naše zdraví a imunitní systém extrémně důležité. Nejčastějším projevem je to, že špatně natrávené molekuly bílkovin z naší stravy mohou pronikat více děravou střevní sliznicí a dostávat se do krevního oběhu, což způsobuje obrannou reakci imunitního systému a vyvolání nepříjemné alergické reakce nebo opožděných imunitních reakcích projevující se jako potravinové přecitlivělosti (IgG), špatně označované jako potravinové intolerance.
Co vlastně může za to, že střeva se stanou více propustná?
Příčinou může být řada faktorů a mají vesměs jedno společné – dnešní moderní styl našeho života. Těmi dominantními faktory většinou jsou:
- nevhodná strava plná rafinovaného cukru, zánětlivých potravin a konzervačních látek, barviv, ochucovadel…
- dráždivé potraviny
- nadužívání antibiotik
- léky na reflux (IPP)
- deficit kyseliny chlorovodíkové v žaludku
- deficity některých živin jako jsou bílkoviny, zinek, vitamin A nebo omega 3
- kouření
- nadmíra pšeničného lepku
- alkohol
- léky proti bolesti či zánětu (NSAID)
- chronický stres
- hormonální antikoncepce
- antidepresiva
- porod císařským řezem nebo velmi krátké kojení dítěte
- průmyslové složky v potravinách
Jedním z největších varovných signálů, že máte propustné střeva více, než by bylo dobré je tedy to, že se u vás objevuje stále více a více potravinových přecitlivělostí a jiných reakcí na potraviny, vaše zažívání je spíše trápení, než fungující systém, trápí vás atopické ekzémy a neustálá mozková mlha nebo bolest kloubů, nahodile vznikající ekzémy a vyrážky, akné, časté záněty močového měchýře, kvasinky nebo velká únava. To je velmi jasná ukázka a informace od vašeho těla, že něco ve střevech opravdu není v pořádku.
K častým projevům zvýšené střevní propustnosti tedy patří:
- nadýmání
- plynatost
- přecitlivělosti na potraviny
- autoimunitní potíže
- únava
- deprese
- nespecifikovatelné bolesti kloubů
- bolesti hlavy / migrény
- růžovka v obličeji
- akné
- zažívací potíže
- chronická rýma
- dýchací problémy
- reflux nebo snížena žaludeční kyselost
- přibývání na váze
- nenadálé reakce na některé potraviny
- poruchy imunitního systému
- kvasinkové infekce
- časté záněty močového měchýře
- malnutrice a podvýživa
Pokud se u vás vyskytla zvýšená střevní propustnost a nedojde k nápravě, může to vést k závažnějším zdravotním problémům, jako jsou:
- zánětlivé onemocnění střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)
- syndrom dráždivého tračníku (IBS)
- SIBO alias bakteriální přerůstání v tenkém střevě
- artritida
- atopické ekzémy
- lupénka
- deprese a úzkostné stavy
- migrény
- bolesti svalů a fibromyalgie
- chronický únavový syndrom
- histamínová intolerance
- autoimunitní onemocnění
- chronické záněty v organismu
Dalším velmi důležitým problémem zvýšené propustnosti střev je výrazné poškození sliznice trávicího traktu, což má naprosto zásadní vliv na celý správný proces trávení, produkci enzymů jako je laktáza, DAO enzym štěpící histamin nebo tvorbu trávicích enzymů či hormonů. Narušené tedy bude veškeré vstřebávání živin. Dopad to bude mít také na stav slizniční imunity, která je zastoupená důležitými sekrečními IgA protilátkami.
Jak zásadní je pro naše zdraví a zdraví gastrointestinální traktu slizniční imunita si můžete přečíst ZDE.
Při poškození sliznic gastrointestinálního traktu může velmi snadno dojít k malnutrici, tedy podvýživě a nevstřebávání živin, což velmi negativně ovlivňuje schopnost těla hojit se a regenerovat. Malnutrice se projevuje sníženou absorpci životně důležitých makronutrientů jako jsou bílkoviny a tuky, ale také vitaminů a minerálů, které budou dále způsobovat – někdy lépe a někdy hůře diagnostikovatelné potíže.
Když už jsem nakousla téma diagnostiky, pojďme se podívat, jak probíhá testování zvýšené střevní propustnosti v praxi.
Diagnostika zvýšené střevní propustnosti
Testování se většinou provádí pomocí několika laboratorních metod. Ta nejjednodušší a nejdostupnější je pak měření hladiny proteinu ZONULINU ze stolice. Tento protein reguluje propustnost střev a při jeho vyšší koncentraci ve stolici je tato diagnóza snadno potvrzena. Dále se (z mé zkušenosti spíše sporadicky) testují lipopolysacharidy (LPS), které signalizují přítomnost bakteriálních toxinů v krvi. Také se využívá test na přítomnost protilátek proti bakteriálním složkám (IgG, IgA). Spíše v zahraničí je pak oblíbený laktulózovo – mannitolový test, který měří, jak rychle a v jakém množství vám tyto látky po vypití proniknou střevní stěnou do moči. Já osobně s klienty nejčastěji využívám dostupný test zonulinu ze stolice (cena je cca 1500 Kč). Buď samostatně nebo jako součást podrobné diagnostiky trávení nebo mikrobiomu. Test zonulinu ze stolice provádí například laboratoře Synlab (pouze pozor na výsledné hodnoty!). Já využívám německou laboratoř Biovis nebo norsko – anglickou laboratoř Nordic laboratories, které mi poskytují hlubší pohled na stav trávicího traktu – jako například hladiny sekrečních IgA protilátek.
Jaké jsou optimální hladiny zonulinu ve stolici?
Optimální hladiny zonulinu jsou pro zdravého člověka do 30 ng/ml, ačkoliv některé laboratoře mají hodnocení pozitivity hodně posunuté (například laboratoře Synlab). Pokud jsou vaše hodnoty vyšší než 30 ng/ml a zároveň se u vás projevují zmíněné symptomy, pak je velmi vhodné zajistit optimální zahojení a regeneraci vašich střev.
Jak probíhá terapie zvýšené střevní propustnosti
Ráda bych na začátek zmínila, že téměř nikdy není zvýšená střevní propustnost jediný problém, který člověka trápí. U mých klientů jsem zvyklá na kombinaci potíží jako je zvýšená střevní propustnost společně se SIBO / IMO, histaminovou intolerancí, chronickým zánětem střev, velmi slabou slizniční imunitou nebo narušeným trávení po užívání léků. Právě histaminová intolerance je u zvýšené střevní propustnosti typická a troufnu si tvrdit, že 90% osob s HIT má zároveň více propustné střevo. Proto je velmi vhodné spolupracovat s terapeutem, který zhodnotí, jaká cesta, strava či suplementace je to nejlepší právě pro vás. Vyhněte se prosím nahodilému zkoušení a aplikování velkého množství výživových doplňků nebo přírodních antibiotik. Nevhodné zásahy do trávicího traktu někdy nadělají více škody, než užitku. Doporučení níže proto prosím berte jako zcela základní.
Pokud chcete vyřešit zvýšenou propustnost střev, je nutné přejít na takový jídelníček, který dá vašemu tělu a střevům dostatečně vhodné podmínky k regeneraci a snížení zánětu. Hojení střev, které jsou denně namáhány a vystaveny obrovské zátěži, jsou ve stálém kontaktu s potravou, bakteriemi a toxiny, totiž není nic snadného. Navíc, pokud jste již dlouhodobě v deficitech živin, ve stresu nebo po několika kůrách antibiotik. Jestliže vám někdo slibuje, že stačí nasadit dva, tři magické doplňky nebo zázračná probiotika na míru a váš stav se tím vyřeší…tak vám nejspíše jen maže med kolem pusy.
Je nutné přijmout to, že úprava stravy je zde naprostá priorita. Nejlépe z mé zkušenosti funguje upravit dočasně stravu dle AIP neboli autoimunitního protokolu, a jeho intenzitu i skladbu volit dle projevů a stavu jednotlivce. Připravte se na terapii v délce cca 3-6 měsíců. Strava dle AIP umí velmi prudce snižovat zánět a díky své skladbě poskytnout právě ty potřebné podmínky k terapii, nehledě na zajištěný příjem kvalitních bílkovin a tuků – tedy těch základních hojivých nutrientů. Strava ve stylu AIP obsahuje živinově bohaté, průmyslově neupravené, dobře stravitelné, protizánětlivé potraviny, které podporují hojení, mohou pomoci opravit střevní sliznici a podržet kvalitu střevní mikroflóry. Jídelníček musí být zbaven všech hlavních alergenů nebo silně zánětlivých potravin jako je lepek, kravské mléko, cukr, sója či alkohol nebo potravin, na které pozorujete dlouhodobé negativní reakce nebo máte prokázanou alergii či IgG přecitlivělosti. Je nutné vyvarovat se užívání léků na bolest, antibiotik, antikoncepce a naprosto zásadně jídelníček vyčistit od průmyslových potravin, které se často tváří zdravě (např. většina bezlepkového pečiva) a potravin s obsahem konzervantů a jiných látek, které naše střevo dráždí, zatěžují a poškozují.
V AIP najdete kvalitní maso a živočišné produkty, domácí masokostní vývary obsahující kolagen a aminokyseliny prolin a glycin, které mohou pomoci zacelit poškozenou buněčnou stěnu či fermentované výrobky obsahující prospěšné bakterie, produkující mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které také velmi pomáhají střeva zahojit. Jídelníček by měl být opravdu bohatý na kvalitní bílkoviny, kvalitní tuky – především mononenasycené a omega 3 mastné kyseliny, na vitamin A (slizniční vitamin), betakaroten a zinek. Není potřeba se bát, že je jídelníček zcela bez sacharidů. Naopak zařazujeme ovoce plné antioxidantů, zdroje polyfenolů jako jsou borůvky, granátové jablko, hořká čokoláda nebo zelený čaj. Hojivý je i manukový med a chuť na sladké ukojí medjool datle. Samozřejmostí je zelenina – lépe tepelně upravená. Vybírejte zeleninu bohatou na betakaroten – jako jsou dýně, batáty nebo mrkev, dále zelenou listovou zeleninu plnou vitaminu B9 a vitaminu K. Nezapomínejte také na brukvovitou zeleninu, štiplavou zeleninu a klíčky, které skrze obsah síry podporují správnou jaterní detoxikaci, což je u propustného střeva moc důležité. Právě játra jsou ta, která musí detoxikovat veškerý ten vstřebaný nepořádek.
Do stravy zařaďte (pokud se u vás nevyskytuje SIBO nebo HIT) fermentované výrobky, bio šťastná vejce (pokud na ně nejsou reakce) či semínka. V druhé fázi pak v rozumné míře (pokud to vaše zdravotní situace dovolí) přidejte přirozeně bezlepkové a nízkofermentační obilniny jako jsou jáhly, bílá quinoa nebo bílá rýže. Obilniny a také luštěniny se však doporučuje na prvních několik týdnů vyřadit, skrze obsah problematických lektinů, saponinů, fytátů a také skrze jejich zvýšenou fermentaci. Dále buďte alespoň ze začátku opatrní na potraviny ze skupiny lilkovitých (brambory, lilek, paprika…), které je dobré v prvních týdnech také vyřadit skrze obsah alkaloidů, které jsou pro osoby se zvýšenou propustností střeva toxické.
Suplementace při terapii zvýšené propustnosti střev
Z doplňků vždy nasazujeme základní (posvátné) trio – omega 3 mastné kyseliny ve formě oleje z tresčích jater – obsahující vitamin A, vitamin D3+K2 (dávkování dle hodnot z krve) a zinek karnosin. Tato forma zinku se specificky a velmi účinně používá na hojení sliznic.
Trávení a správně štěpení potravy, které nebude dráždit zanícené sliznice podporujeme kvalitními trávicími enzymy, hořčinami (čaje nebo kapky) a dostatečným kousáním jídla a jídlem, konzumovaným v klidu. Pokud tolerujete, pak můžete také s každým jídlem obsahující bílkoviny postupně zvyšovat kyselost žaludku používáním bio jablečného octa v troše vlažné vody nebo užíváním betainu HCl.
Podpora správné tvorby HCl v žaludku je totiž pro terapii zvýšené střevní propustnosti opravdu zásadní.
Nutnou součástí terapie jsou slizovité byliny podporující zdraví a hojení sliznic. Patří sem například sléz, jilm plavý, aloe vera, DGL nebo proskurník. Buď ve formě bylinných čajů nebo spíše doporučuji formu účinných komplexů, které jsou ve formě sypkého prášku. Samozřejmě nesmíme zapomenout fermentovaný L-glutamin – aminokyselinu starající se o zhojení a „utažení“ děr ve střevní sliznici.
Pokud v doplňcích tápete, shromáždila jsem ty vhodné pro vás ZDE
Některé z mých oblíbených suplementů, které používám při terapii zvýšené střevní propustnosti,
Co se nevyplatí přehlížet
Nezbytně důležitou součástí ozdravy je i snížení stresové zátěže (a to myslím opravdu vážně, nestačí nad tím mávnout rukou), kvalitní 8 hodinový spánek a pobyt venku na čerstvém vzduchu, ideálně díky přirozené pohybové aktivitě. Terapii doplňte třeba očistnou saunou, pobytem na sluníčku a nastavením si opravdu vhodných podmínek pro regeneraci a hojení, i když to může (a bude) znamenat dočasné omezení společenského života, a vytvoření si vlastního dočasného malého vesmíru, který vám umožní lépe se zaměřit na sebe a své zdraví.
Opravdu myslete na to, že chronický stres rozhazuje hladiny kortizolu a dalších stresových hormonů, které mohou přispívat k neustálému narušování integrity střev. Chronický stres může ztížit či dokonce znemožnit (vy)řešení propustných střev a dalších zdravotních problémů se střevy, jako je například nepravidelná stolice nebo nízká žaludeční kyselost, která vždy ke zvýšené střevní propustnosti přispívá. Patří sem i chronický stres z nadměrného cvičení (přetrénování), intenzivní konzumace kávy nebo narušený spánkový režim.
Níže vidíte grafické záznamy výsledků testů kortizolu ze slin. Většina mých klientů v terapii zvýšené střevní propustnosti a trávení vykazuje značnou nerovnováhu stresových hormonů. Častokrát jsou to stavy chronického vyčerpání (zelené = optimální hodnoty kortizolu). Chronický stres je tedy bez debat jeden ze silných činitelů způsobující trávicí potíže.
Pár slov na závěr…
To, co dříve bylo jen pouhou domněnkou a prazvláštní teorií, se v dnešní době prokázalo jako jeden z velkých problémů moderního člověka. Zvýšená propustnost našich střev nás stojí zdraví. Již Hippokrates řekl, že všechny nemoci začínají ve střevech a my mu musíme dát za pravdu. Epidemie autoimunitních a zánětlivých onemocnění je reálná hrozba, která raketově stoupá. Trávicí poruchy jsou na vzestupu a trápí čím dál mladší ročníky. I malé děti, jejichž maminky marně hledají záchranný kruh. Důležité ale je, že s tím, co dnes víme a máme k dispozici, si opravdu dokážeme pomoci. Je to jednoduché? Není. Bude to zadarmo? Nebude. Budou muset ve vašem jídelníčku nastat změny? To rozhodně ano. Ale platí na 100%, že to, jak jste žili a stravovali se doteď, vám tyto potíže způsobilo. A jedině přes změny může dojít k (vy)řešení vašich potíží. Tělo vám právě ukazuje, že se mu vůbec nedaří dobře a vaše cesta pro něj není správná. Jděte mu naproti, podpořte ho, vytvořte mu vhodné podmínky a uvidíte, že získat své zdraví zpět rozhodně jde! Jen to tělo musíte opravdu dobře poslouchat…
Přeji hodně zdraví a úspěchů v terapii.
Autor článku: Karolína Smutná