Ještě před deseti nebo dvaceti lety se každý, kdo se zmínil o střevní propustnosti setkal s nepochopením, lehkým výsměchem nebo byl označen za „divného alternativce“ či šarlatána. Dnes je syndrom zvýšené střevní propustnosti neboli leaky gut syndrom ve vědecké literatuře široce uznáván jako zcela reálný biologický jev a je spojována s dlouhým seznamem chronických zánětlivých a autoimunitních onemocnění, včetně zánětů střev, syndromu dráždivého tračníku, jaterních onemocnění, autismu, depresí či atopických ekzémů. V důsledku toho se zájem o informace, testování a terapii zvýšené střevní propustnosti nejen v klinickém prostředí dramaticky zvýšil. Je proto vhodná chvíle si pár důležitých informací společně shrnout i zde na mém blogu.
Syndrom děravého střeva, leaky gut syndrom nebo syndrom zvýšené střevní propustnosti. Hodně různých názvů ale stále stejný problém, který rozhodně není dobré přehlížet či neřešit. Syndrom zvýšené střevní propustnosti je onemocnění, které dnes postihuje milióny lidí, bez rozdílu věku či pohlaví, a většina z nich o něm vlastně ani netuší. Dobrou zprávou je, že tento stav jde při troše (sebe)pozorování a procházení kvalitních článků na internetu včas rozpoznat a podchytit, a dodržováním vhodného jídelníčku zaměřeného na ozdravu a hojení střev, můžete pak tento stav dobře a trvale překonat.
Možná si myslíte, že syndrom zvýšené střevní propustnosti se týká a projevuje pouze na zdraví trávicího traktu, ale ve skutečnosti může vést k mnoha dalším zdravotním potížím. Podle nejnovějších výzkumů může být například příčinou vašich potravinových alergií (IgE) potravinových přecitlivělostí (IgG), zvýšené únavy, mozkové mlhy, bolestí kloubů, onemocnění štítné žlázy, diabetu I. typu a rozsáhlých kožních problémů. Právě u autoimunitních stavů je diagnóza zvýšené střevní propustnosti zcela typická. Leaky gut je právě ten element, který zde silně přetěžuje imunitní systém a nutí ho extrémně reagovat a napadat vlastní tkáně či orgány. Navíc dnes již moc dobře víme, jak silné je propojení a komunikace na ose mozek – střevo a jak zásadně se zdraví našich střev odráží na stavu kůže.
Syndrom zvýšené propustnosti střev je stav, který je typický narušením celistvosti střevní sliznice, která za normálních okolností slouží jako důležitá bariéra a odděluje naše vnitřní a vnější prostředí. Důležité je zmínit, že běžně za fyziologických podmínek máme všichni naše střeva lehce propustná. Díky tomu můžeme pak ze stravy, která projde správným procesem trávení, vstřebat pro nás životně důležité živiny. Pokud se však otvory ve střevech zvětší, naskytne se příležitost mnohem větším molekulám, bakteriím či toxinům volně procházet přes střevo do krve. K takovému stavu dochází tehdy, když je střevní stěna poškozena (jsou narušeny těsné spoje neboli „tight junction“ držící ji pohromadě). Tomu moc nenahrává fakt, že naše střevní sliznice se za jeden den setká s tolika patogeny, jako náš imunitní systém zhruba za celý náš život. Mít tedy tuhle přirozenou střevní bariéru silnou a ochrannou je pro naše zdraví a imunitní systém extrémně důležité. nejčastějším projevem a nejrychlejší reakcí je to, že špatně natrávené bílkoviny z naší stravy mohou pronikat děravou střevní sliznicí a dostávat se do krevního oběhu, což způsobuje obrannou reakci imunitního systému a vyvolání nepříjemné alergické reakce nebo opožděných imunitních reakcích projevující se jako potravinové přecitlivělosti (IgG), špatně označované jako potravinové intolerance.
Co vlastně může za to, že střeva se stanou více propustná?
Příčinou může být řada faktorů a mají vesměs jedno společné…dnešní moderní styl našeho života, který zahrnuje:
- špatnou stravu
- dráždivé a zánět vyvolávající potraviny
- kouření
- nadmíra lepku
- nadmíra cukru
- alkohol
- časté užívání některých léků
- vleklou stresovou zátěž
- nadužívání antibiotik
- hormonální antikoncepci / antidepresiva
- porod císařským řezem
- průmyslové složky v potravinách (konzervanty, barviva, emulgátory, stabilizátory…)
Jedním z největších varovných signálů, že máte propustné střeva více, než by bylo dobré je tedy to, že se u vás objevuje stále více a více potravinových přecitlivělostí a jiných reakcí na potraviny, vaše zažívání je spíše trápení, než fungující systém, trápí vás atopické ekzémy a neustálá mozková mlha nebo bolest kloubů. Nahodile vznikající ekzémy a vyrážky, akné, časté záněty močového měchýře, kvasinky nebo velká únava. To je velmi jasná ukázka a informace od vašeho těla, že něco ve střevech není v pořádku.
K častým projevům zvýšené střevní propustnosti tedy patří:
- nadýmání
- plynatost
- přecitlivělosti na potraviny
- autoimunitní potíže se štítnou žlázou
- únava
- deprese
- nespecifikovatelné bolesti kloubů
- bolesti hlavy / migrény
- růžovka v obličeji
- akné
- zažívací potíže
- chronická rýma
- dýchací problémy
- reflux nebo snížena žaludeční kyselost
- přibývání na váze
- nenadálé reakce na některé potraviny
- poruchy imunitního systému
- kvasinkové infekce
- časté záněty močového měchýře
Pokud se u vás vyskytla zvýšená střevní propustnost a nedojde k nápravě, může to vést k závažnějším zdravotním problémům, jako jsou:
- zánětlivé onemocnění střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)
- syndrom dráždivého tračníku (IBS)
- SIBO alias bakteriální přerůstání v tenkém střevě
- artritida
- atopické ekzémy
- lupénka
- deprese a úzkostné stavy
- migrény
- bolesti svalů a fibromyalgie
- chronický únavový syndrom
- histamínová intolerance
- autoimunitní onemocnění
- chronické záněty v organismu
Zásadním problémem zvýšené propustnosti střev je navíc znatelné poškození sliznice trávicího traktu, což má naprosto zásadní vliv na celý správný proces trávení, vstřebávání živin a také na stav slizniční imunity, která je zastoupená důležitými IgA protilátkami. Jak zásadní je pro naše zdraví a zdraví gastrointestinální traktu slizniční imunita si můžete přečíst ZDE.
Při poškození sliznice střev pak může velmi snadno dojít k malnutrici, tedy podvýživě a nevstřebávání živin, což velmi negativně ovlivňuje schopnost těla hojit se a regenerovat. Malnutrice se projevuje sníženou absorpci životně důležitých makronutrientů jako jsou bílkoviny a tuky, vitaminy a minerály, které budou dále způsobovat někdy lépe a někdy hůře diagnostikovatelné potíže. A když už jsem nakousla téma diagnostiky, pojďme se podívat, jak probíhá testování zvýšené střevní propustnosti v praxi.
Diagnostika zvýšené střevní propustnosti
Testování se většinou provádí několika laboratorních metod. Ta nejjednodušší a nejdostupnější je pak měření hladiny proteinu ZONULINU ze stolice. Tento protein reguluje propustnost střev a při jeho vyšší koncentraci ve stolici je tato diagnóza snadno potvrzena. Dále se (spíše sporadicky) testují lipopolysacharidy (LPS), které signalizují přítomnost bakteriálních toxinů v krvi. Dále se využívá testu na přítomnost protilátek proti bakteriálním složkám (IgG, IgA). Spíše v zahraničí je pak oblíbený laktulózovo – mannitolový test, který měří, jak rychle a v jakém množství se vám tyto látky proniknou střevní stěnou do moči.
Já osobně s klienty nejčastěji využívám dostupný test zonulinu ze stolice. Buď samostatně nebo jako součást podrobné diagnostiky mikrobiomu.
Optimální hladiny zonulinu jsou pro zdravého člověka do 30 ng/ml. Pokud jsou vaše hodnoty vyšší a zároveň se u vás projevují některé zmíněné symptomy, pak je velmi vhodné zajistit optimální zahojení a regeneraci vašich střev.
Jak na propustné střevo?
Pokud trpíte syndromem děravých střev, je na čase zvážit přechod na takový jídelníček, který dá tělu a střevům dostatečně vhodné podmínky k zaléčení. Taková dieta obsahuje živinově bohaté a průmyslově neupravené protizánětlivé potraviny, které podporují hojení, protože jsou snadno stravitelné a mohou pomoci opravit střevní sliznici a kvalitu ochranné a pro nás velmi důležité střevní mikroflóry. Jídelníček musí být zbaven hlavních alergenů jako je lepek, laktóza, cukr, sója či alkohol nebo potravin, na které pozorujete dlouhodobé negativní reakce nebo máte prokázanou alergii či intoleranci. Je nutné vyvarovat se užívání léků na bolest, antibiotik, antikoncepce a antidepresiv a naprosto zásadně jídelníček vyčistit od průmyslově upravených potravin s obsahem konzervantů a jiných průmyslových látek, které naše střevo dráždí, zatěžují a poškozují.
Velmi vhodné je zařadit domácí masokostní vývary obsahující kolagen a aminokyseliny prolin a glycin, které mohou pomoci zacelit poškozenou buněčnou stěnu či fermentované výrobky obsahující prospěšné bakterie, produkující mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které také velmi pomáhají střeva zahojit. Jídelníček by měl být bohatý na kvalitní bílkoviny, tuky, bohatý na omega 3 mastné kyseliny, ovoce plné antioxidantů a zeleninu bohatou na vlákninu. Do stravy zařaďte kokosové fermentované výrobky, namáčené ořechy, semínka a v rozumné míře (pokud to vaše zdravotní situace dovolí) přirozeně bezlepkové obilniny. Z doplňků nezapomeňte na kvalitní probiotika, kvalitní doplněk omega 3, trávicí enzymy, hořčinové kapky podporující správné natrávení potravy, kvalitní zinek a samozřejmě nesmíme zapomenout fermentovaný L-glutamin – aminokyselinu starající se o zhojení a „utažení“ děr ve střevní sliznici.
Nezapomeňte, že důležitou součástí ozdravy je i eliminace stresu a stresové zátěže. Stres totiž zvyšuje hladinu kortizolu a dalších stresových hormonů, které mohou přispívat k neustálému narušování integrity střev. Chronický stres může ztížit či znemožnit (vy)řešení děravých střev a dalších zdravotních problémů se střevy jako je například nepravidelná stolice nebo nízká žaludeční kyselost. Patří sem i chronický stres z nadměrného cvičení (přetrénování), intenzivní konzumace kávy nebo narušený spánkový režim.
To, co dříve bylo jen pouhou domněnkou a prazvláštní teorií, se v dnešní době prokázalo jako jeden z velkých problémů moderního člověka. Zvýšená děravost našich střev nás stojí zdraví. Již Hippokrates řekl, že všechny nemoci začínají ve střevech a my mu musíme dát za pravdu. Epidemie autoimunitních a zánětlivých onemocnění je reálná hrozba, stejně tak jako zvýšená střevní propustnost. Důležité ale je, že s tím, co dnes víme a máme k dispozici, si dokážeme díky změnám ve stravě a cílené péči o náš trávicí trakt pomoci. Za součinnosti vhodných potravin, potřebných živin a neúnavných malých bakterií osidlující náš trávicí trakt můžeme zahojit poškozené a navrátit zdraví tam, kde nám tělo ukazuje, že nefunguje jak by mělo. Jen ho musíme opravdu dobře poslouchat…
Autor článku: Karolína Smutná