Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství

Zelené potraviny

Ač Vám budou možná věcí popsané níže připadat jako nereálné, příliš dokonalé nebo neskutečné, opravdu to nejsou jen moje vlastní výmysly. Inspiraci jsem čerpala z více zdrojů a výzkumů a jelikož sama jsem opravdu velká fanynka zelených potravin, tak samozřejmě také z vlastní praxe. 

V posledních několika letech se doslova roztrhl pytel s nově vzniklou kategorií produktů nazývané „zelené potraviny“. Léčebná moc zelených potravin byla využívána napříč dějinami. Lidé z mnoha domorodých kmenů a všichni savci – kromě moderního Homo Sapiens- se při onemocněních živí primárně trávou a dalšími zelenými rostlinami.

Legislativně spadají do potravin určených pro zvláštní výživu (tzn. potraviny, které se odlišují od běžných potravin zvláštním složením a výrobním postupem.)

Mezi nejznámější zástupce zelených potravin patří mladý ječmen, mladá pšenice a řasy chlorela a spirulina.

Suroviny jsou při výrobě zpracovávány velmi šetrným způsobem tak, aby byl primárně zachován obsah nejenom běžně prezentovaných živin (vitamíny, minerály, antioxidanty), ale především aktivních enzymů a chlorofylu (zelené barvivo rostlin s antioxidačními a alkalizujícími účinky). Typické pro tuto kategorii je vysoký obsah vlákniny, skvělá biologická využitelnost, silná zásadotvornost, snadná stravitelnost, vysoká antioxidační kapacita. Obsahují i nemalé zastoupení bílkovin, které jsou plnohodnotné a velmi dobře stravitelné.

Jejich použití je velmi široké – z důvodu koncentrovaného obsahu živin mají schopnost ovlivňovat průběh zánětů, zásadně ovlivňují celkovou detoxikaci organismu, podporují imunitní systém na několika úrovních, zasahují do tvorby energie, metabolismu krevních tuků a mnohé další. 

Je možné tvrdit, že z praktického hlediska ovlivňují snad všechny biochemické pochody probíhající v lidském organismu.

Obecně jsou vhodné pro všechny věkové kategorie od 12. měsíců věku. 

Jejich kvalita se liší od výrobce, od toho se samozřejmě odvíjí i cena.

Zelené potraviny obecně svým způsobem začaly diktovat jeden z hlavních směrů, kudy se do budoucna bude ubírat svět lidského zdraví v oblasti zpracování potravin, jejich celkové využitelnosti a dopadu na zdraví.

Vřele doporučuji tuto skupinu produktů nepřehlížet, v praxi sami zjistíte, v jakém rozsahu umí ovlivňovat metabolické pochody.

SPIRULINA

Obecně řečeno je spirulina vyživující, tonizující, pomáhá léčit nedostatky a zároveň má díky vysokému obsahu chlorofylu očistný účinek. Živiny v ní obsažené se velice dobře vstřebávají a snadno tráví. Spirulina intenzivně detoxikuje játra a ledviny, čistí, posiluje a obohacuje krev, čistí tepny, podporuje růst střevní mikroflóry a potlačuje množení plísní, bakterií a kvasinek.

Používá se při léčbě zánětů, cukrovky, hypoglykémie, obezity, přejídání a většiny chronických onemocnění kůže. 

Obsahuje velké množství živin posilující imunitu jako je beta-karoten, chlorofyl a kyselina gama-linolenová.

CHLORELA

Další známá sladkovodní řasa s jediněčnými účinky na tělo, se jmenuje chlorela. Obsahuje dvojnásobek chlorofylu a nukleových kyslin než spirulina.  Naprosto zásadní efekt chlorely spočívá v tom, že na sebe váže těžké kovy, pesticidy a karcinogeny a bezpečně je odstraňuje z těla ven. 

Chlorela v sobě obsahuje také speciální komplexní sacharidy, které stimulují produkci interferonů, které působí proti nádorům, významně posilují imunitu a chrání před mutacemi.

Řada lidí chlorelu užívá především díky specifickému výživovému faktoru, který byl izolován v padesátých letech a nenajdeme ho v jiných zelených potravinách: jde o chlorelový růstový faktor (CGF). Ten má schopnost řídit obnovu, růst a opravu lidských buňek DNA/RNA a také podporuje aktivitu tzv. mikrofágů, které ničí rakovinotvornné buňky a mrtvé buňky obecně.

Chlorela je nesmírně užitečná při posílení růstové aktivity u dětí, udržování celkového zdraví, léčbu zranění a zánětů. Používá se jako podpora při léčbě Alzheimerovy choroby, ochrnutí, záchvatů, roztroušené sklerózy, nervozity, depresí a dalších nervových poruch.

MLADÝ JEČMEN

Mladý ječmen je obilnina také bohatá na chlorofyl. Je dobře stravitelný a vhodný i přo lidi trpící alergiemi na lepek. Obsahuje velké množství bílkovin, a stopové množství vitamínu B12.

Mladý ječmen do sebe dokáže vstřebat cca 90 z odhadovaných 102 vitamínů a minerálů vyskytující se v úrodné půdě.

Kromě vitamínů a minerálů v sobě ale také ukrývá jedinečné trávicí enzymy v koncentraci, které nejsou zjištěny u žádné jiné potraviny. Obsahuje stovky enzymů, jež tělu pomáhají zpracovat nestravitelné a toxické látky z potravy. Navíc je v něm obsažen antioxidant superoxiddismutáza (schválně, kdo si to zapamatuje :D), který chrání buňky před jejich mutací. Je tedy užitečný při léčbě degenerativních onemocnění a pomáhá zvrátit proces stárnutí.

Kromě toho má také velký protizánětlivý účinek na tělo.

Chlorela, spirulina a mladý ječmen obsahují jeden speciální enzym zvaný SOD. 

Tento enzym je obsažen výhradně ve zdravých buňkách, které chrání před silně ničivými volnými radikály, jež se tvoří, je-li tělo poškozováno radiací, potravinami, které obsahují chemikálie, toxiny, které do sebe dostáváme z ovzduší, vody a potravy nebo zářením.

Ovšem tím zajímavým poznatkem, který Vám budiž slouží jako dnešní úkol k zamyšlení je to, že RAKOVINNÉ BUŇKY SE VYZNAČUJÍ PŘEDEVŠÍM JEDNOU VĚCÍ A TO VÁŽNÝM NEDOSTATKEM NEBO ÚPLNOU ABSENCÍ ENZYMU SOD.

„Mnoho prospěšných účinků, která má na člověka sluneční svit, lze také získat ze zelných potravin. Každý, kdo žije v moderní době a ve městě, by měl na zelené potraviny pamatovat, jako na zdroj zdraví a slunečního svitu.“

-Dr. Bernard Jensen
(Health magic through chlorophyll)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství
Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství

Výživová poradkyně, lektorka, autorka a zakladatelka Akademie Zdravé Výživy.

Mohlo by Vás zajímat...