SKRYTÁ TAJEMSTVÍ TEORIE STRAVOVÁNÍ DLE KREVNÍCH SKUPIN

O stravování dle krevní skupiny jste už určitě slyšeli. A možná jste si pomysleli „Co je to za nesmysl, stravovat se podle své krevní skupiny? Není už těch dietních šílenství a omezování zbytečně moc?“

Ale možná po přečtení těchto pár řádků o historii krevních skupin a jejich evoluci budete zvědaví, co je na tom pravda a třeba se i v něčem najdete.

Tak jdeme na to.  

Krev je pro spousty z nás jen obyčejná červená tekutina, která k nám tak nějak samozřejmě patří. Ale zdaleka to není jen tak. Krev je složena z mnoha různých elementů. Najdeme v ní červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky nebo krevní plazmu, ve které jsou přítomny ochranné látky imunitního systému. Hlavní funkcí našeho imunitního systému je, jednoduše řečeno, rozlišit „vlastní“ a zničit „cizí – nepřátelské“.  Z tohoto pohledu je vaše tělo jako velká párty, kam mohou jen pozvaní hosté. A ti nezvaní budou ochrankou rychle vyhoštěni. Jestliže má host správnou pozvánku, umožní mu po kontrole ochranka vašeho těla vstoupit. Jestliže mu pozvánka chybí nebo se vydává za někoho jiného, hodně rychle bude směrovat ze dveří ven. Příroda vybavila náš imunitní systém velmi komplikovanými metodami k určování, zda je látka, která do těla vstoupí tělu cizí nebo vlastní a užitečná. Jedna z poznávacích metod využívá chemické látky zvané antigeny, které se nacházejí na buňkách našeho organismu. Jedním z nejmocnějších antigenů v lidském těle je právě antigen, který určuje vaši krevní skupinu. Každá krevní skupina má odlišný antigen se specifickou chemickou strukturou – krevní skupina A má na červených krvinkách antigen A, krevní skupina B antigen B, AB antigen A i B a krevní skupina O nemá žádný antigen. Když antigen vaší krevní skupiny rozpozná, že do organismu vstoupil cizí antigen, hlavním úkolem je vytvořit obranné protilátky proti tomuto cizímu antigenu. Tyto protilátky vznikají s cílem jeho destrukce. Když se protilátka setká s antigenem nějakého cizího nepřátelského vetřelce, dojde k reakci, která se nazývá aglutinace neboli shlukování. Protilátky se navážou na obranný antigen a učiní jej velmi přilnavým – lepkavým. Když jsou buňky, viry, parazité a bakterie aglutinovány, slepí se dohromady a vytvoří shluk, což usnadní jejich likvidaci. 

Tato teorie krevních skupin vlastně staví na tom, že bylo zjištěno, že mnoho potravin má schopnost aglutinovat krvinky určitých krevních skupin, zatímco jiných ne. To znamená, že potraviny, které mohou být škodlivé pro krvinky jedné krevní skupiny, mohou být vhodné pro krvinky jiné skupiny. A právě tento objev určuje vědeckou souvislost mezi krevními skupinami a stravou.

Mezi potravou, co jíte a vaší krví dochází k určitým chemickým reakcím. Víme to díky faktorům nazvaným lektiny. Lektiny jsou různorodé bílkoviny obsažené ve velkém množství v potravě, které jistě znají především osoby potýkající se s autoimunitními problémy. Když jíte potraviny obsahující lektiny, které jsou neslučitelné s antigenem vaší krevní skupiny, lektiny napadnou orgán nebo celý systém a začnou v této oblasti aglutinovat buňky. Jakmile se jednou lektinová bílkovina usadí na nějakém místě v organismu, způsobuje shlukování buněk, a tak se tato místa – např. orgány, stanou cílovou strukturou určenou k likvidaci, stejně jako by byly cizími vetřelci (a víme, že tohle je to podstatou autoimunitních onemocnění). Toto shlukování se proto považuje za příčinou třeba syndromu dráždivého tračníku ve střevech nebo rozvoje autoimunitních onemocnění, které jsou nyní tak na vzestupu.

Většina lektinů obsažených ve stravě není přímo život ohrožující. Cca 95% lektinů, které se vstřebají z naší typické stravy, je u zdravého člověka vyloučeno z organismu. Ale nejméně pět procent se vstřebá do krve, kde reagují s červenými a bílými krvinkami a poškozují je, a to každý den po několik desítek let. Pokud. navíc dojde k dalším faktorům zatěžující tělo a imunitní systém, spustí se kaskáda autoimunitních reakcí. Řešením je tedy vyhnout se lektinům, které aglutinují přímo vaše buňky – a to je podle této metody určeno právě vaši krevní skupinou. 

Pojďme se tedy na jednotlivé krevní skupiny podívat malinko podrobněji.

  • KREVNÍ SKUPINA 0 – lovec

Tato krevní skupina je ze všech nejstarší. V časech, kdy vznikla, dominantně převládal lov a z toho důvodu je pro tuto skupinu vhodná především konzumace živočišných výrobků a masa. Přezdívá se jí „lovecká“ skupina.  Má silné trávení a silný trávicí oheň (směrováno do žaludku a k žaludeční kyselině). Naopak především obilovinám by se tato skupina měla vyhýbat. Při omezení konzumace obilí, chleba, luštěnin a fazolí dochází téměř okamžitě ke zlepšení stavu. Hlavním faktorem váhového přírůstku i trávicích problémů je lepek, který je obsažen v pšenici a celozrnných výrobcích z ovse, žita a ječmene. Podobně, jen o něco méně, působí kukuřice. Zcela nevhodné potraviny jsou dle této teorie tedy pšeničný lepek v jakékoliv formě, kukuřice, fazole, čočka, zelí, růžičková kapusta, květák a hořčice. Naopak potraviny vhodné, které dokonce podporují váhový úbytek a zdraví jsou mořské řasy, mořské produkty, sůl s jódem, játra, červené maso, drůbeží maso, kapusta, špenát a brokolice a zelená listová zelenina.

Krevní skupina 0 je náchylná k: snížené funkci štítné žlázy, překyselení žaludku, přestimulovanému imunitnímu systému (alergie, intolerance, ekzémy…), chronickým zánětlivým onemocněním

  • KREVNÍ SKUPINA A – zemědělec

Krevní skupina A je tzv. „vegetariánská“ či „zemědělská“. Dá se říci, že je přesným opakem krevní skupiny 0. U této skupiny nadbytek živočišných produktů zpomalují metabolickou činnost a přetěžují trávení. Krevní skupina A maso hůře tráví, což je důsledkem nízkého obsahu kyseliny usnadňující trávení živočišných bílkovin v žaludku (HCl).  Na mléčné výrobky – především ty tučné, také nereagují dobře. Naopak dobře reagují na fermentované sójové produkty, některé luštěniny, zeleninu a ovoce.

Krevní skupina A je náchylná k: onemocnění srdce, rakoviny jater, rakoviny žlučníku, diabetu I. typu

Krevní skupina A má citlivý imunitní systém. Jsou pro ni nejvhodnější čerstvé a organické potraviny. Lidé s touto krevní skupinou by měly konzumovat co nejvíce bio a domácí stravu a měli by omezit konzumaci zpracovaných potravin, konzervantů, přidaných látek a barviv.

  • KREVNÍ SKUPINA B – kočovníci

Je tzv. „kočovnická“, jelikož kočovníci konzumovali jak živočišnou, tak rostlinnou stravu. Dá se říci, že se jedná o evoluční skupinu, která se snaží spojit dohromady rozdílné kultury. Jsou velmi flexibilní – ať už ve stravě tak životních podmínkách. Jídelníček této skupiny je ze všech nejvyváženější. Mají schopnost odolávat většině závažných onemocnění.

Pro krevní skupinu B je dle této teorie největším faktorem váhového přírůstku kukuřice, pohanka, čočka, arašídy a sezamová semínka. V reakcích na lepek obsažený v pšeničných klíčcích a celozrnných pšeničných výrobcích se podobá krevní skupině O – lektiny zpomalují metabolismus, zvláště ve spojení pšenice s kukuřicí, pohankou, čočkou nebo arašídy. Potraviny, které podporují váhový úbytek lidí krevní skupiny B je zelená zelenina, libové maso, vejce, nízkotučné mléčné výrobky a játra. 

Krevní skupina B je náchylná k: virovým onemocněním, autoimunitním nemocem (např. roztroušená skleróza)

  • KREVNÍ SKUPINA AB – nováčci

Krevní skupina AB je vzácná. Vznikla promísením Kavkazanů s krevní skupinou A a Mongolů s krevní skupinou B. Nachází se u méně než 5% populace a je to nejnovější krevní skupina. 

Tato krevní skupina je kombinací skupiny A a B. Dá se říci, že to, co škodí skupině A a B škodí také skupině AB a naopak co je pro první dvě skupiny vhodné, je vhodné také pro skupinu AB. Není to ovšem zcela shodné, samozřejmě existují také výjimky. Tato skupina je o něco aktivnější a silnější v trávní, než skupina A. Protože s krevní skupinou AB se dědí i tolerance jak ke skupině A, tak i B, imunitní systém těchto lidí má větší schopnost vytvářet specifičtější protilátky proti patogenům. Tato mimořádná vlastnost organismu nemít ani anti-A, ani anti-B protilátky snižuje sklon k alergiím a ostatním autoimunitním onemocněním. Tito lidé však mají větší sklon k určitým druhům rakoviny, protože reagují na vše, co připomíná A i B, jako na vlastní a nevytvářejí si obranné protilátky. 

Krevní skupina AB je náchylná k: srdečním onemocněním, chudokrevnosti, rakovině

Tato krevní skupina by se měla vyhýbat kofeinu, alkoholu a kouření. Nevhodné jsou pro ni velmi kyselé potraviny.

Tak co? Jak na vás sedí vaše krevní skupina? Poznáváte se v něčem?

Já sama za sebe spoustu prvků své krevní skupiny na sebe opravdu mohu vztáhnout a aplikovat nebo jsem aplikovala tak nějak automaticky a postupně. Jako „nulka“ mám velmi dobře fungující metabolismus na živočišných produktech a mase. Můj hyperaktivní imunitní systém mě hodně potrápil ekzémy a alergiemi a největší úlevu na trávení, zdraví kůže i na váze jsem poznala po vyřazení lepku a větší konzumace obilnin. Naopak nejhorší stav (psychický, fyzický i zdravotní) byl při roční snaze stravovat se vegetariánsky.

Můj názor na stravu dle krevních byl shrnula do známého rčení: „Na každém šprochu pravdy trochu“. Záleží, jak moc jste se svým tělem v harmonii a jak moc jste se rozhodli naladit na své potřeby a samozřejmě také to, jak moc tomu věříte. Slepé následování jen další nahodilé teorie není nikdy dobrá cesta. Kdy bych se nad těmito pravidly opravdu zamyslela (a určitě i praktikovala), je v případě, že vás trápí chronická onemocnění vztahující se k autoimunitním poruchám nebo vleklé a záludné trávicí problémy či záněty. Každopádně je teorie stravování dle krevní skupiny z mého pohledu velmi zajímavým tématem a může vás ponořit hlouběji do poznání vašeho těla či harmonizace vašeho zdraví.

Použité zdroje: http://www.ziva-strava.cz/ovyziveClanky13.aspx

Karolína Smutná – poradce / lektorka / zakladatelka Akademie zdravé výživy

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství
Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství

Výživová poradkyně, lektorka, autorka a zakladatelka Akademie zdravé výživy.

Mohlo by Vás zajímat...