Histaminová intolerance – dvě slova, která dnes zní z úst lékařů čím dál častěji. Dotyčnému pacientovi je většinou doporučena striktní nízkohistaminová dieta a vyvolán pocit doživotní diagnózy. Pokud je vaším cílem chápat tělo a především vaše zdraví více komplexně a vzniklé potíže přestat pouze potlačovat, ale trvale je vyřešit, pak je nutné pochopit důležitou souvislost mezi histaminovou intolerancí, trávicím traktem a tzv. slizniční imunitou – respektive jejich zdravím a správným fungováním. S histaminovou intolerancí neboli určitou netolerancí těla na potraviny s vysokým obsahem histaminu se setkávám u svých klientů se střevními potížemi nebo autoimunitními potížemi vlastně každý týden a kdybych měla vypíchnout jednu věc, pak by to bylo to že každý s diagnózou histaminové intolerance má úplně jiný průběh, reakce na potraviny, jiné příznaky a především odlišné příčiny, které mohou být někdy zakopané opravdu hluboko.
Většina osob s histaminovou intolerancí ji bere jako verdikt a primární příčinu jejich problémů jen těžko objeví natož vyřeší. Navíc jim není ani správně vysvětleno, že tato nadbytečná tvorba histaminu není nemoc, ale až sekundární reakce těla na něco, co se v organismu děje nebo nefunguje tak, jak by mělo. Doživotní potlačování příznaků antihistaminiky nebo neustálá eliminace potravin vás budou jen hlouběji bořit do dalších nepříjemných zdravotních potíží, střevních dysbióz, podpory zánětu a nekončící frustrace z vašich zdravotních potíží. Článků o histaminové intoleranci se píše hodně. Na internetu jich najdete mraky. Častokrát se bohužel víceméně kopírují mezi sebou. Chybí jim komplexnost a pochopení souvislostí. V těle se totiž věci nekazí jen tak pro nic za nic.
Na tomto semináři se budu věnovat tomu, co je to vlastně histaminové intolerance a jak vzniká. Jelikož každé označení „intolerance“ znamená deficit enzymů, podíváme se tedy na to, jaké dva enzymy v těle histamin odbourávají a co je pro jejich tvorbu potřeba. Dále se budeme bavit o nejčastějších příčinách HIT – ať už je to narušená tvorba trávicích šťáv, problémy se slizniční imunitou, zvýšená střevní propustnost nebo bakteriální přerůstání střev. Popovídáme si o tom, jak tyhle potíže správně diagnostikovat a které diagnostiky jsou opravdu užitečné a které jen vyhazování peněz. Společně se postupně podíváme na ty nejčastější faktory, které nadbytečnou tvorbu histaminu přímo způsobují nebo k ní významně přispívají a dají se také velmi dobře diagnostikovat.
Samozřejmě si řekněme něco o tom, jak by měl vypadat váš jídelníček při řešení HIT, a proč jsou neustálé eliminace jen cesta do pekel. Jaké potraviny a nutrienty v takovém ozdravném jídelníčeku nesmí chybět, jaké doplňky (musíte) použít a jaké byliny prokazatelně umí snížit hladiny histaminu v těle, jelikož se podílejí na stabilizaci tzv. žírných buněk, které histamin produkují. Tím nejdůležitějším z celého semináře bude pochopit správné principy fungování vašeho trávení. Pokud totiž tyto mechanismy nefungují, pak jakákoliv suplementace či snaha cokoliv tlumit bude jen marným a povrchním pokusem zalepit příznaky bez znalosti a pochopení příčin.
Vezměte vaše zdraví do vlastních rukou a začněte něco měnit a ozdravovat, ne jen průšvihy přelepovat.
Kapacita semináře je pouze 10 míst. Na místě bude zajištěno příjemné občerstvení. Podrobnější instrukce obdrží každý přihlášený účastník před konáním semínáře.
Přesná adresa je: Klimentská 1443/50, 110 00 Praha. Nejbližší zastávka metra: Florenc nebo Náměstí republiky. Nejbližší zastávky tramvají jsou: Florenc, Bílá labuť, Náměstí republiky.
V ceně semináře je obsažena 3 hodinová živá přednáška na téma histaminové intolerance a příjemné občerstvení v krásných prostorách a Praze 1.
7 dní před termínem semináře lze Vaši účast zrušit zcela zdarma. Dejte mi proto vědět a provedeme storno vaší rezervace, navrátím vám uhrazenou částku a uvolníme místo pro někoho dalšího 🙂
2020 © Akademie Zdravé Výživy | vytvořila Karolína Smutná