Nejčastější důvod vzniku funkčních trávicích poruch, SIBO, nadýmání nebo průjmů.

„Lékař mi řekl, že mám překyselený žaludek a musím brát léky.“

Řekl vám lékař ale také to, jak potlačení žaludeční kyseliny může zhoršit Vaše trávení, vstřebávání živin imunitu i hormony?

 

      Refluxní choroba jícnu je dnes častější, než by se nám líbilo. Lidé trápící se kyselostí v krku a velmi nepříjemným pocitem pálení často jako první krok vyhledají lékaře, aby místo zhodnocení a pochopení toho, proč se trávení narušilo, jen rychle potlačili vzniklé symptomy. Klasicky naše medicína k terapii GERD přistupuje u pacientů pouhým nasazením léků, konkrétně tzv. inhibitorů protonové pumpy. Mnozí z pacientů užívají léky na snížení žaludeční kyseliny měsíce, někdy i celé roky – a berou to jako něco zcela běžného, bez vedlejších účinků.


Až později….po pár týdnech nebo měsících si postupně začínají uvědomovat, jak se jejich zdravotní stav a trávení po nasazení těchto léků začali zhoršovat. Zcela typicky plíživě přichází: 

  • neustálé nadýmání a tlak v břiše
  • plyny v žaludku a říhání po jídle
  • těžké trávení bílkovin a tuků
  • mastná stolice, potíže se žlučníkem
  • lámavé nehty, řídnutí vlasů
  • deficit železa
  • horší nervová odolnost nebo neurologické obtíže
  • nález osteopenie na denzitometrickém vyšetření
  • pocit, že tělo „neumí využít živiny, hubnutí nebo podvýživa“
  • časté kvasinkové infekty nebo záněty močových cest
 
 

Pokud se v některém z příznaků poznáváte, nejste rozhodně sami. Za poslední roky potkávám ve své praxi stovky lidí, kteří říkají totéž:

„Užívám Omeprazol, Nolpazu nebo Controloc už roky – lékař mi řekl, že to mám brát napořád.“

Mezitím se jejich trávení a imunita postupně sype jak domeček z karet, kosti slábnou, zhoršují se křeče, imunita a tělo přestává vstřebávat klíčové živiny, najednou se přidá laktózová intolerance, nadýmání po jídlech a histaminová intolerance. A to vše proto, že stále panuje přesvědčení, že u refluxu je hlavní problém to, že je váš žaludek „příliš kyselý“. Ve skutečnosti je tomu ale ve většině případů přesně naopak – kyseliny chlorovodíkové je málo.

 

Mýtus, který poškozuje trávení milionům lidí

Když se u klientů začnu hlouběji zabývat jejich stavem, většinou zjistím, že většina z nich začne užívat léky na snížení kyseliny v žaludku po období většího a dlouhodobého stresu, po časté konzumaci těžkých jídel, které do sebe nahází v rychlosti a velké nepravidelnosti nebo po častém užívání antibiotik a nevhodném jídelníčku plném lepku a kravského mléka. Začnou cítit pálení žáhy, kyselou pachuť v ústech a přirozeně si vyhodnotí: „Mám asi příliš mnoho kyseliny v žaludku.“ Zní to logicky, ale ve většině případů je to bohužel omyl.

Reflux a pálení žáhy bývají nejčastěji důsledkem nízké tvorby žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – nikoliv jejího nadbytku. Nedává to smysl? Tak si to pojďme vysvětlit.

 

Co se děje, když je kyseliny málo

Kyselina chlorovodíková je tělu vlastní šťáva, která se vylučuje z žaludečních buněk po konzumaci potravy. Je to silná anorganická kyselina, která je součástí žaludeční šťávy, která dále obsahuje enzym pepsinogen (aktivuje se na pepsin a tráví bílkoviny) a vnitřní faktor (zajišťuje vstřebávání vitaminu B12). Její pH je kolem 1,5 a po smíchání s tráveninou naroste cca na 2,5 – 3, což je zcela fyziologické a udržuje to správné zachování trávicích procesů. Při snížené tvorbě kyseliny chlorovodíkové v žaludku (HCl) nedochází k dostatečné sekreci kyseliny a pH zůstává vyšší. Zkonzumované jídlo se pak v žaludku nerozkládá správně. Bílkoviny zůstávají nestrávené, dráždí sliznice a zatěžují slizniční imunitu, která může nestrávené bílkoviny vyhodnocovat jako problematické a vyvolá imunitní reakce. Sacharidy začnou skrze špatné pH v žaludku rychle kvasit a krmit bakterie, které by tam jinak vůbec neměly být. Vznikají pak plyny, tlak a nadýmání. A právě tento tlak vytlačuje obsah žaludku vzhůru – zpět do jícnu. To je okamžik, kdy pocítíte tzv. pálení žáhy, (jelikož cokoliv, co se dostane do jícnu, a má pH nižší než 7, bude jícen dráždit)

Pokud se k tomu ještě přidává chronický stres, který snižuje aktivitu jícnové záklopky a nezdravé jídlo snědené v poklusu a rychlosti, máte o problém postaráno.

A co většina lidí nebo lékařů udělá? Sáhne po lécích, které kyselinu ještě více potlačí (a tedy změní – zvýší pH v žaludku). Ano, dočasně se sice uleví, protože vypnete zdroj kyselosti vracející se vzhůru – ale skutečný problém se jen prohloubí a začne se posunovat hlouběji do útrob vašeho trávení.

 

Proč je žaludeční kyselina naprosto nezbytná

Kyselina chlorovodíková není náš nepřítel. Je to odpradávna ten první krok celého trávicího procesu – díky ní se spouští tvorba a vylučování pankreatických enzymů, stimuluje se žlučník k vylučování žluči, desinfikuje žaludek i tenké střevo, stimuluje se motilita – tedy pohyb trávicích orgánů a umožňuje tedy správné trávení jídla a vstřebávání živin. Stará se především o trávení životně důležitých bílkovin a vstřebávání nutrientů jako je železo, zinek, vitamin B12, vápník a hořčík. Pokud ji dlouhodobě potlačujeme, zásadně tím narušujeme celý dokonale sofistikovaný řetězec trávení a vstřebávání živin, což se dříve nebo později někde propíše. 

 

Důsledky dlouhodobého potlačování žaludeční kyseliny:

 

1) Zhoršené trávení bílkovin

Žaludeční kyselina je nezbytně nutná pro aktivaci enzymu pepsinu, který štěpí bílkoviny. Bez ní se maso, ryby, vejce ani jiné bílkoviny správně nerozloží na aminokyseliny. Výsledkem jsou pocity těžkosti, kámen v žaludku po jídle a nedostatek aminokyselin potřebných pro svalovou hmotu, imunitu, hormony nebo neurotransmitery. 

2) Nedostatečné vstřebávání vitamínů a minerálů

Vápník, hořčík, zinek, vitamin B12 a železo se bez kyseliny chlorovodíkové nikdy dobře nevstřebávají. To může vést k:

  • osteopenii a osteoporóze,
  • anémii,
  • křečím a únavě,
  • oslabené imunitě,
  • neurologickým obtížím,
  • křečím a syndromu neklidných nohou,
  • depresím…
 

Není náhodou, že lidé užívající inhibitory protonové pumpy mají po letech často nízkou hustotu kostí, silný deficit hořčíku, chronickou únavu nebo neurologické obtíže.


3) Narušený mikrobiom

Kyselina v žaludku působí jako ochranná desinfekce – ničí škodlivé bakterie, viry i plísně. Pokud ji potlačíme, otevíráme dveře přerůstání bakterií v žaludku, tenkém střevě (SIBO), přispíváme ke kandidě (kvasinka) a dalším nerovnováhám. Přerůstání bakterií pak bude ještě více zesilovat fermentaci sacharidů (protože bakterie se sacharidy živí a fermentují je) a výrazně zhoršovat reakce na potraviny. Přemnožené bakterie s vámi navíc „soupeří“ o nutrienty a vaše zásoby živin tak budou stále menší a menší.


4) Vznik potravinových přecitlivělostí

Nedostatečně natrávené části bílkovin se dostávají do střeva a imunitní systém je může vyhodnocovat jako cizí. Ve střevě se vyskytují jako větší, nestrávené bílkovinové fragmenty, a ty mohou být imunitním systémem rozpoznány jako cizí – tedy potravinové antigeny. A to mnohem více u osob, které mají nízkou tzv. slizniční imunitu (sIgA ze stolice). Vznikají tak protilátky a postupně stále nové – kumulující se potravinové přecitlivělosti – často nejvíce na mléčné výrobky, vejce, lepek, maso nebo sóju. 


5) Oslabená imunita

Až 70 % imunity se nachází ve střevech. To je dobře známo. Když je trávení narušené a střevní sliznice stále reaktivní, zanícená nebo již tak poškozená, že se stala více propustná (leaky gut syndrom), imunita se dostává do chaosu – časté nachlazení, virózy nebo opakované infekce jsou pak běžným následkem.


„Můj lékař říká, že ty léky budu brát napořád.“

Léky na snížení kyselosti (IPP) jsou bohužel často předepisovány, jako by šlo o neškodné „pastilky na pálení žáhy“. Ve skutečnosti byli původně určeny pouze pro krátkodobé použití (cca 14 dní – pár týdnů) u pacientů se žaludečními vředy, zatímco se řeší příčina problémů. Místo toho je užívají miliony lidí roky – a protože přinášejí dočasnou úlevu (minimálně na úrovní jícnu), ta pravá, skutečná příčina (nízká tvorba HCl) zůstává přehlížena a přidávající se trávicí obtíže nebo jiné symptomy s užíváním těchto léků nejsou častokrát vůbec spojeny.

 

Co reflux a nízkou tvorbu kyseliny skutečně způsobuje?

  • chronický stres (aktivuje totiž přirozeně režim „bojuj nebo uteč“ a doslova vypíná trávení, což je zcela běžná fyziologická reakce. Děje se to pomalu a plíživě, ale s o to horšími následky.)
  • příliš rychlé jídlo bez žvýkání a proslinění potravy
  • nadměrný příjem cukru a zpracovaných sacharidů
  • alkohol, který uvolňuje jícnový svěrač
  • nedostatek zinku, hořčíku a vitaminů skupiny B (hlavně B1,B2, B6 a B12)
  • přirozený pokles tvorby HCl s věkem (zejména po 40. roce života)

 

Jak začít obnovovat přirozené trávení a tvorbu kyseliny v žaludku?

Pokud se v některých příznacích poznáváte, nepanikařte. Zhodnoťte ale, jak budete dále k vašemu trávení přistupovat a jakou cestou se vydáte. Zda symptomy jen potlačovat a přidávat pomalu další nebo řešit příčiny a kořeny potíží. Zde je několik kroků, jak začít (nejen) žaludek přirozeně podporovat:

 

  • Podporujte kyselinu, nepotlačujte ji !

Místo dalšího snižování kyselosti je potřeba pomoci žaludku jeho přirozenou tvorbu obnovit. Vhodné jsou například hořčinové kapky a hořké byliny, jablečný ocet nebo trávicí enzymy s betainem HCl, pepsinem a bylinami, které napomáhají:

  • efektivnímu štěpení bílkovin a tuků,
  • lepšímu vstřebávání živin,
  • redukci nadýmání a pocitu těžkosti po jídle,
  • obnovení zdravé rovnováhy v žaludku.

 

  • Jezte pomalu a v klidu

Trávení začíná v ústech. Vědomé žvýkání a klid při jídle dávají tělu signál, aby spustilo tvorbu kyseliny a dalších enzymů. Jídlo ve stresu je pro žaludek jako červená na semaforu – trávení se prostě přirozeně efektivně nespustí.


  • Upravte stravu a načasování jídel

Upravte váš jídelníček. Konzumujte méně cukru, mouky, sladkostí a všeho, co rychle kvasí a fermentuje. Jezte jídla lehká, tepelně upravená s dostatkem bílkoviny a kvalitních tuků. Vyhýbejte se jídlu těsně před spaním. Nechte alespoň 2–3 hodiny mezi večeří a ulehnutím – reflux se pak dramaticky zmírní. Dodržujte také potřebné pauzy mezi jídly (alespoň 3 hodiny) a eliminujte uzobávání, svačinkování a mlsání přes den.


  • Podpořte sliznici žaludku

Po dlouhodobém užívání IPP či antacid, bývá nutné obnovit také zdraví sliznice žaludku (ostatně ta zajišťuje správnou tvorbu HCl) a tvorbu ochranného hlenu na sliznici žaludku (mucin) a doplnit potřebné nutrienty, které potřebujete pro tvorbu kyseliny.

  • užívejte zinek karnosin a DGL,
  • přidejte aktivní vitaminy B komplexu,
  • postupně přidávejte vývary a lehce stravitelné zdroje kolagenu pro podporu regenerace sliznice.


  • Podpořte mikrobiom 

Po dlouhodobém užívání IPP bývá nutné obnovovat a podporovat také rovnováhu mikrobiomu. Začněte jednoduše, s vlákninou to nepřehánějte:

  • zařzujte vařenou zeleninu jako zdroj prebiotické vlákniny,
  • doplňte kvalitní probiotika bez histaminové zátěže,
  • jezte dostatek polyfenolů ve stravě.
 

Jakmile se sliznice zregeneruje a obnoví, nutrienty potřebné pro tvorbu HCl se doplní a mikrobiom zklidní, tvorba žaludeční kyseliny se obvykle začne přirozeně zlepšovat. Dejte tomu však čas. 

 

Pamatujte: Není to jen o vysazení pilulky. Je to o práci a obnovení správné funkce žaludku.

Cílem není démonizovat léky – ale navrátit tělu jeho přirozenou schopnost zdravě trávit a nepotlačovat mu jeho fyziologii. Žaludeční kyselina není a nikdy nebyla váš nepřítel. Je to klíčový faktor správného trávení, vstřebávání živin i vaší imunity. Pokud dlouhodobě užíváte inhibitory protonové pumpy, bojujete proti vlastnímu tělu a zdraví. Ale s vhodnou podporou a trpělivostí můžete proces zvrátit.

Jakmile se váš žaludek a trávení začne zlepšovat, pak se začne dít něco pozoruhodného:

  • jídla vás zdravě zasytí, místo aby vás jen unavila,
  • bílkoviny i tuky se tráví bez těžkostí, 
  • žlučník nezlobí, netvoří se v něm kameny a správně vylučuje žluč
  • spánek se zklidní a energie se vrací,
  • problémy jako osteopenie, slabá imunita nebo chronická únava se začnou obracet k lepšímu.
 

Protože když opravíte trávení, opravíte vše, co na něm závisí. A že toho vůbec není málo 🙂


Autorka článku: Karolína Smutná