BEZLEPKOVÝ RYBÍZÁČ

Léto je již v plném proudu a zahrádky nám servírují opravdu bohaté množství sezónních dobrot, které mají navíc i příjemné benefity pro naše zdraví. Jinak tomu není ani u tradičního českého rybízu. Tyto malé kuličky už díky své kyselejší chuti signalizují, že rozhodně mohou nabídnout velmi příjemnou dávku vitaminu C. Hrst těchto lesklých bobulek tak snadno pokryje denní doporučenou dávku tohoto důležitého imunitního vitamínu, který si naše tělo neumí samo vyrobit. Rybíz se ale také může pyšnit obsahem antokyanů – tedy hodnotnými flavonoidy, které se řadí do skupinky silných antioxidanů. Dále v rybízu můžete najít některé vitaminy skupiny B, provitamin A, železo nebo vápník. Díky obsahu vlákniny a semínek pak pomáhá správnému fungování našeho trávení. Myslím, že máme dost důvodů k tomu, rybíz zařadit do našeho jídelníčku. Jelikož málokdo ho dokáže jíst dlouhodobě jen samotný, pojďme z něj společně něco upéct. A když už je rybíz pro nás taková nutriční perlička, upečeme si letní bezlepkový rybízáč, který naše tělo nezatíží a naopak dodá ještě další kvalitní a chutné ingredience.

My doma pečeme pouze bezlepkově. Ne však z důvodu nějakých radikálních přesvědčení, ale bezlepkové pečení mě moc baví, chutná a je mi po něm lehko. Navíc používáme mouky, které jen tak běžně do jídelníčku nezařadíte a v dřívějších dobách byly některé tyto obilniny zcela tradiční. Díky tomu do sladkostí dodám více vlákniny a tak můžeme mlsat zdravě, bez výčitek a bez dramatického nárůstu krevního cukru. Tohle bezlepkové těsto je navíc s moji maminku náš majstrštyk, jelikož jsme ho vyladily tak, aby opravdu chutnalo všem a drželo. A zdaleka nemusíte použít jen rybíz. My už zkoušely borůvky, maliny, rebarboru, meruňky, ostružiny…Vše funguje skvěle. Také si můžete vybrat, zda přidáte ještě bezlepkovou posypku z mletých ovesných vloček nebo budete péct bez. Obě varianty jsou dobrota.

NA TĚSTO POTŘEBUJETE:

  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g jáhlové mouky
  • 100 g celozrnné rýžové mouky
  • 125 g třtinového cukru (demerara, muscavado, turbinado) nebo kokosového cukru
  • prášek do pečiva
  • 150 – 180 ml farmářského kravského mléka
  • 4 šťastná vajíčka
  • 1/2 kostky másla
  • rybíz (jeden druh nebo kombinace barev)

POSTUP:

  1. Cukr, 4 žloutky a změklé máslo pořádně vyšleháme mixérem
  2. Mezitím si vyšleháme krásný nadýchaný sníh ze 4 bílků
  3. Do máslové směsi přidáme odvážené a proseté mouky, vlažné mléko a kypřící prášek a dobře zamícháme
  4. Nakonec do směsi jemně vmícháme sníh
  5. Dáme na plech na pečící papír
  6. Posypeme ovocem
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 35 minut

TAKÉ OZKOUŠENO

  • lze použít kombinace mouk: rýžová, kukuřičná a jáhlová
  • samozřejmě lze použít jakékoli rostlinné mléko (bez cukru)
  • pokud chcete rychlou posypku jako na obrázku, smíchejte mleté ovesné vločky, změklé máslo a třtinový (kokosový) cukr. Já do posypky ještě ráda přidávám mleté lískové ořechy.

VÝŽIVOVÝ PORADCE RADÍ:

Také milujete víkendové sladké snídaně s kouskem sladkého koláče a kávou? I já si ráda dopřeju takovou víkendovou pohodu. Většinou ale platí, že sladká snídaně umí zahýbat s hladinou našeho krevního cukru. Po takovém sladkém startu a prudkému vzrůstu krevního cukru se pak můžete cítit unavení, brzy hladoví nebo vás budou už celý den honit chutě na sladké, a z jedné sladké snídaně se stane celodenní mlsací maraton. Jak tomu zabránit? Úplně jednoduše. Přidejte k tomuto lahodném celozrnném bezlepkovém koláči ještě kvalitní bílý jogurt a oříšky. Kvalitní tuky a bílkoviny totiž zpomalí nárůst krevního cukru a vy tak začnete den sladce a bez následků. K tomu pomůže ještě vláknina, která se nachází v přirozeně celozrnných moukách, které zde používáme.

Jak to funguje v praxi?

DALŠÍ TIPY JAK KONTROLOVAT HLADINU KREVNÍHO CUKRU NAJDETE V TOMTO ČLÁNKU

5 PRAVIDEL PRO STABILNÍ HLADINU KREVNÍHO CUKRU
Akademie Zdravé Výživy | Karolína Smutná | Zdravý životní styl, Semináře a Výživové poradenství

Výživová poradkyně, lektorka, autorka a zakladatelka Akademie zdravé výživy.

Mohlo by Vás zajímat...